technology

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Η φορολόγηση ακινήτων στην Ελλάδα, για τους κατοίκους εξωτερικού!



Γράφει ο
 Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος
athanasiadis.g@hotmail.com

tel:  +61 421 969 172


Ολοι οι Ελληνες , κάτοικοι εξωτερικού και της Αυστραλίας, εφ όσον έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, αστικά ακίνητα, ή κτήματα στην περιφέρεια και τους τόπους καταγωγής τους, υποχρεούνται πλέον να υποβάλλουν
δηλώσεις εισοδήματος ή να δηλώνουν τα σχετικά έντυπα Ε1 και Ε9 και τις φορολογικές τους δηλώσεις. Νέο στοιχείο απο 1/1/2014 είναι ή μείωση φόρου μεταβίβασης στο 3% απο 10% που ήταν, ενώ παράλληλα προσετέθη και ο φόρος υπεραξίας ακινήτων, στις μεταβιβάσεις, όπως ισχύει πάντα και εδώ στην Αυστραλία. Επίσης αντικαθίσταται το περίφημο "χαράτσι" απο τον νέο φόρο ΕΦΙΑ (ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων) και καθίστανται υπόχρεοι στην καταβολή του φόρου αυτού και οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων για τα ποσά 2 - 15 Ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα τη χρήση , τη περιοχή και άλλους συντελεστές. Επιπλέον καμία μεταβίβαση στην Ελλάδα, δεν θα γίνεται αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό ότι κατεβλήθησαν οι αναλογούντες φόροι ΦΑΠ την τελευταία πενταετία. Συνεπώς, ΠΡΕΠΕΙ όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού να ρυθμίσουν ΑΜΕΣΑ τις υποχρεώσεις τους, σε σχέση με τα ακίνητα τους στην Ελλάδα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα και δυσκολίες στο μέλλον. Καθιερώνεται πλέον η δια πληρεξουσίου, υποχρέωση ορισμού αντικλήτου λογιστή (tax agent) στην Ελλάδα. 

Τα θέματα είναι αρκετά, γι αυτά και για τα υπόλοιπα που σας απασχολούν στην Ελλάδα, όπως σύνταξη πληρεξουσίων, συντάξεις ΙΚΑ κλπ, κληρονομιές, διαθήκες, γονικές παροχές, αγορές - πωλήσεις ακινήτων, θέματα οικογενειακού δικαίου καθώς και θέματα ελληνικής ιθαγένειας επικοινωνήστε:

Γιωργος Αθανασιάδης - Δικηγόρος

Δικηγορικό Γραφείο Ελλάδας - Αυστραλίας

Αναλαμβάνονται οι διεκπεραιώσεις των θεμάτων αυτών.

Στείλτε e-mail στην διεύθυνση

athanasiadis.g@hotmail.com

Telephone number AUSTRALIA : 0421 969 172 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου