technology

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Modern Greek Theatre and Thiasos Parikia!! Melbourne! Αντρες έτοιμοι για όλα




Γράφει ο Γιωργος Αθανασιάδης

By George Athanasiadis
Lawyer - Playwrighter
Journalist
Tel : 0421 969 172




Η ελληνική παροικία της Μελβούρνης, παρακολουθήσαμε χθές στο θέατρο του Kew - High Scholl, High street, εδώ στην Μελβούρνη την σπαρταριστική κωμωδία των Ρέππα - Παπαθανασίου, "Αντρες έτοιμοι για όλα", σε σκηνοθεσία Θανάση Μακρυγιώργου, απο το θίασο "Παροικία". Ενα κείμενο γνωστό σε
όλους τουλάχιστον όσοι είμαστε απο την Ελλάδα και κυρίως σχετικά νεοαφιχθέντες στην Αυστραλία του οποίου οποιαδήποτε αξιολόγηση ή κριτική θα ήταν πραγματικά περιττή, εφόσον το κείμενο υπογράφεται απο τους Ρέππα και Παπαθανασίου. Συνεπώς, η γνώμη μου, θα ήταν υπερβαλλόντως ταπεινή και ματαιόδοξη, αν προέβαινα σε παρόμοιο επιχείρημα. Με δεδομένο λοιπόν το ανυπέρβλητο του χιούμορ και της ποιότητας του κειμένου, ο επόμενος σταθμός για τον οποίο θα μπορούσα να πώ και εγώ τη γνώμη μου, είναι η σκηνοθετική και υποκριτική απόδοση του κειμένου. Οσον αφορα λοιπόν την σκηνοθεσία του έργου, ήταν απλά καταπληκτική, ουσιαστική και απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το πνεύμα της κρίσης και των αντιστάσεων του λαού της Ελλάδος, από εργάτες τεχνης και ένα σκηνοθέτη, ο οποίος δεν ζεί την καθημερινότητα της Ελλάδας και τον παλμό της ζωής των Ελλήνων της μητρόπολης. Ομως ο Θανάσης Μακρυγιώργος μέσα απο την πολύχρονη , 30ετή και πλέον πείρα του, στα θεατρικά δρώμενα της Μελβούρνης και ειδικότερα της παροικίας μας, αποδεικνύει την αγάπη του για την πατρίδα και την ενσωμάτωση του παλμού των γεγονότων που συμβαίνουν εκεί, παράλληλα με την πλήρη κατανόηση του κειμένου και την άψογη απόδοση του, επιτυγχάνει ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται εξαιρετικό. 

 Η σκηνοθεσία του Θανάση Μακρυγιώργου, αποδεικνυει για ακομη μια φορά ότι πολλές φορές ο επαγγελματισμός και οι ιδιαίτερες σπουδές περί τα θεατρικά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία μιας θεατρικής παράστασης, όταν το συναίσθημα οδηγεί τη διδασκαλία και τα βήματα του σκηνοθέτη. Οταν η αγάπη και η προσπάθεια περικλείουν σαν προστατευτικό κέλυφος το συγκεκριμένο έργο και το ευρηματικότατο κείμενο, εκείνο το οποίο εισπράττει ο θεατής σαν τελικός αποδέκτης της όλης προσπάθειας, είναι η γεύση της ικανοποίησης των αισθήσεων και ειδικά φεύγοντας απο μία πρεμιέρα ,που κατά την άποψη του γράφοντος αλλά και άλλων που έχω ακούσει, δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και το απαύγασμα των παραστάσεων , δεδομένου ότι το έργο δεν έχει "λιώσει" όπως λέμε στην θεατρική γλώσσα.

Αναφορικά με την απόδοση των ρόλων, φάνηκε ότι ο έλεγχος ενός κατά κανόνα ερασιτεχνικού θιάσου και μάλιστα αρκετά πολυπληθούς καθώς και επίτευξη της λειτουργίας του σαν ομάδα, απέδωσε το αποτέλεσμα αυτό, που δεν γνωρίζω αν θα ήταν αναμενόμενο ή όχι, καθόσον για πρώτη μου φορά εδώ στη Μελβούρνη, παρακολούθησα παροικιακό θέατρο της πόλης αυτής. Ομως διέκρινα την εμπειρία των μεγαλύτερων κυρίως ηλικιακά ηθοποιών, που μέσα απο την τεχνογνωσία και εμπειρία φαντάζομαι τόσων ετών, κατόρθωσαν να αποδώσουν τους ρόλους τους άψογα , όμως και οι νεώτεροι με θέρμη και αγάπη τους υποστήριξαν με τέτοιο τρόπο ώστε δεν υπήρξαν κενά κριτικής ή ανομοιομορφίες τέτοιες που θα μπορούσαν έστω για μια στιγμή να μειώσουν την αξία του τελικού αποτελέσματος και να διακόψουν την ροή του έργου.

Η σωστή χρήση των φώτων καθώς και οι επιλεγμένες μουσικές, μαζί με όλα τα προαναφερθέντα οδήγησαν με επιτυχία την παράσταση στον τελικό της στόχο που είναι η πλήρης αποδοχή απο το κοινό. Το κοινό κατενθουσιάστηκε, γέλασε πολύ και καταχειροκτότησε την παράσταση, ενώ τραγούδαγε και χειροκροτούσε διαρκώς. Οι γνώμες που ακούγονταν στα πηγαδάκια , στο διάλειμμα της παράστασης αλλά και μετά το τέλος συνέκλιναν χωρίς διαστάσεις και αντιθέσεις και πάντα θετικά που τελικά αυτό και μόνο δικαιώνει την παράσταση καθώς ο μεγαλύτερος κριτής είναι το κοινό της.

Εν κατακλείδι αυτό έχει σημασία, διότι πολλές φορές εμείς οι εξ Ελλάδος ασκούντες κριτική και ευρύτερα ενασχολούμενοι με τα θεατρικά, διυλίζουμε τον κώνωπα και γι αυτό το λόγο, πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι συνθήκες, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η ποιότητα του κοινού και να εκτιμάται και αξιολογείται δεόντως η όλη προσπάθεια διατήρησης και "φύλαξης Θερμοπυλών" εδώ κάτω στους Αντίποδες.

Ευχομαι απο καρδιάς καλή επιτυχία και καλή συνέχεια!

for the ALFA G/A  MAGAZINE George Athanasiadis
Lawyer - playwrigther   tel:  0421 969 172

Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοι
Θανάσης Μακρυγιώργος
Χρήστος Κουτές
Γιώργος Γαζέτης
Πέτρος Μεταξόπουλος
Σταύρος Αρμπερόρης
Φαίη Ηλιοπούλου
Φένια Χατζημιχαήλ
Ρίτα Λάμπρου
Μαρίνα Λέζου
Στέλλα Μιχαήλ
Νίκολα  Ροζάκη
Σκηνοθεσία
Θανάσης Μακρυγιώργος
Τηλέφωνα κρατήσεων
03 9384 1423   -  0419 543 163



Το ηλεκτρονικό περιοδικο ALFA GREEK AUSTRALIAN MAGAZINE προτείνει  και συνιστά σε όλους ανεπιφύλακτα να δούν την παράσταση !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου