technology

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Περί Μακεδονίας Λόγος (Μέρος δ΄)



Γράφει ο
Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος - Θεατρικός συγγραφέας
Ραδιοφωνικός Παραγωγός 
ΣΥΔΝΕΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
e-mail: ggeorge45@hotmail.com
Tel: 0421 969 172


«...Ο Κάρανος πριν την πρώτη Ολυμπιάδα (η οποία χρονολογείται 2800 χρόνια περίπου πριν απο σήμερα) συγκέντρωσε απο τους Αργείους και άλλους Πελοποννησίους στρατιωτικές
δυνάμεις και εξεστράτευσε προς την Μακεδονία. Εκείνο τον καιρό ο βασιλιάς των Ορεστών* βρισκόνταν σε πόλεμο με τους γείτονες που ονομάζονταν Εορδαίοι** και κάλεσε τον Κάρανο να έλθει για βοήθεια αφού του υποσχέθηκε να του δώσει τη μισή χώρα εάν αποκατασταθεί η ειρήνη. Ο βασιλιάς κράτησε τον λόγο του και ο Κάρανος βασίλεψε σ αυτήν επί 30 χρόνια. Μετά βασίλεψε ο γυιός του ο Κοίνος για 28 χρόνια. Μετά ο Τυρίμμος για 43 χρόνια. Μετά ο Περδίκκας για 48 χρόνια και μετά ο Αργαίος για 31 χρόνια. Ο Αργαίος άφησε για διάδοχο στο θρόνο του το Φίλιππο που βασίλεψε για 33 χρόνια και μετά ο Αερόπας για 21 χρόνια. Τον Αερόπα διαδέχθηκε ο Αλκέτας που βασίλεψε 18 χρόνια και μετά ο Αμύντας που βασίλεψε 49 χρόνια. Τον Αμύντα διαδέχθηκε ο Αλέξανδρος ο Α΄ που βασίλεψε 44 χρόνια. Μετά τον Αλέξανδρο βασίλεψε ο Περδίκκας για 22 χρόνια και μετά ο Αρχέλαος 17, και έπειτα ο Αγέορπος 6 χρόνια. Κατόπιν βασίλεψε ο Παυσανίας για 1 χρόνο, ο Πτολεμαίος 3 χρόνια, μετά ο Περδίκκας 5 και ο Φίλιππος ο Β΄ 24. Το Φίλιππο διαδέχθηκε ο γυιός του Αλέξανδρος ο Β΄ που πέρασε 12 χρόνια πολεμώντας τους Πέρσες. ..» 

*(περιοχή της Μακεδονίας)
**(ελληνικά φύλα που κατοικούσαν στην δυτική Μακεδονία, στην περιοχή της Εορδαίας)





Αυτό είναι το γενεαλογικό δέντρο του Αλεξάνδρου του Β΄ βασιλιά των Ελλήνων απο την Μακεδονία, του στρατηλάτου, εκ γενεάς Καράνου Βασιλέως. Ποιός ήταν όμως ο Κάρανος ο πρώτος βασιλιάς της Μακεδονίας και από πού έλκει την καταγωγή του; 


Τα παρακάτω στοιχεία ελήφθησαν απο το λήμμα της αγγλικής WIKIPEDIA και αποτελούν αδιάσειστες ιστορικές πηγές προς όποιον αμφισβητεί την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και της γενεάς των Μακεδόνων βασιλέων και όλων εκείνων των Σλαβόφωνων και άλλων λαλούντων αλλογεννή γλωσσικά ιδιώματα:


«Στην ελληνική μυθολογία ο Κάρανος ήταν ο μυθικός γενάρχης του βασιλικού οίκου της Μακεδονίας. Ο Κάρανος αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Θεόπομπο. Οι παραδόσεις όμως οι σχετικές με τη γενεαλογία του είναι ποικίλες και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Συνήθως ο Κάρανος αναφέρεται ως ένας από τους γιούς τουΤημένου. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Κάρανος πολέμησε με τους αδελφούς του για τη διαδοχή του στον θρόνο του Άργους. Αφού απέτυχε, απεφάσισε να βρεί μία άλλη χώρα για να βασιλεύσει και απευθύνθηκε στοΜαντείο των Δελφών. Εκεί η Πυθία του έδωσε τον εξής χρησμό: 


«Έστι κράτος βασίλειον αγαυοίς Τημενίδαισι γαίης πλουτοφόροιο. Δίδωσι γαρ αιγίοχος Ζευς. Αλλ' ίθ' επειγόμενος Βοττηίδα προς πολύμηλον. Ένθα δ' αν αργικέρωτας ίδης χιονώδεας αίγας ευνηθέντας ύπνω, κείνης χθονός εν δαπέδοισι θύε θεοίς μακάρεσι και άστυ κτίζε πόληος.» 

Μετάφραση :

«Οι ευγενείς Τημενίδες βασιλεύουν σε εύφορη γη, δώρο του Δία που κρατά την αιγίδα. Σπεύσε όμως για τη γη των Βοττιαίων, χώρα πολλών κοπαδιών (πολύβοσκη), και όπου δείς αίγες λευκές σαν το χιόνι με κέρατα αστραφτερά, που κοιμούνται ύπνο βαθύ, στο επίπεδο μέρος αυτής της γης θυσίασε στους μακάριους θεούς και ίδρυσε την πόλη του κράτους σας.»

(Διόδωρος ο Σικελιώτης, Ιστορική Βιβλιοθήκη) 

Τότε ο Κάρανος και όσοι τον ακολούθησαν μετακινήθηκαν προς βορρά σε αναζήτηση της κατάλληλης γης. Τελικά έφθασε σε μία εύφορη κοιλάδα, όπου βρήκε τις γίδες, όπως στην περιγραφή, οπότε σκέφθηκε ότι η προφητεία είχε εκπληρωθεί. Εκεί λοιπόν έχτισε μια πόλη που την ονόμασε «Αιγαί» (από την ελληνική λέξη αίγα = γίδα), δίπλα στη σημερινή κωμόπολη Βεργίνα της Ημαθίας (όπου ανευρέθησαν και οι βασιλικοί τάφοι της Μακεδονίας). Από τα μέσα, λοιπόν, του 4ου αι. π.Χ. ως πρώτος βασιλιάς της Μακεδονίας φέρεται ο Κάρανος, όνομα που είχε ένας από τους γιους του Φιλίππου Β’ και ένας από τους ιππάρχους του Αλεξάνδρου. Αυτός ο ιδρυτής-πρόγονος, γιός του Ποιάνθη ή Ποία, άλλοτε γιός ή αδελφός του Αργείου βασιλιά Φείδωνα, γιού του Αριστοδαμίδα, είχε έλθει απευθείας από το Άργος για να φτιάξει μια καινούρια πατρίδα. 


Αλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο Κάρανος ήλθε στην Ημαθία με μεγάλη συνοδεία Ελλήνων, σύμφωνα πάντα με τον χρησμό της Πυθίας που τον διέταξε να ψάξει να βρεί τόπο εγκατάστασης στη Μακεδονία. Ακολουθώντας ένα κοπάδι αίγες που έτρεχαν να προφυλαχθούν από τη βροχή – έβρεχε καταρρακτωδώς και υπήρχε πυκνή ομίχλη– κατέλαβε την πόλη της Έδεσσας χωρίς οι κάτοικοι να τον αντιληφθούν. Και όταν του υπενθύμισαν τον χρησμό που τον είχε διατάξει «να ψάξει ένα βασίλειο όπου θα τον οδηγήσουν οι αίγες», την έκανε πρωτεύουσα του βασιλείου του. Και με πολλή προσοχή διατήρησε από κει και πέρα τη συνήθεια να βάζει τις ίδιες θηλυκές αίγες μπροστά από το λάβαρό του, όποτε παρήλαυνε ο στρατός του, ώστε να είναι οι αρχηγοί των επιχειρήσεών του, ακριβώς όπως είχαν γίνει και πρωτεργάτες της ίδρυσης του βασιλείου του. Σε ανάμνηση του ρόλου των αιγών μετονόμασε την πόλη της Έδεσσας «Αιγές» και τους κατοίκους Αιγεάδες. Έπειτα εκδίωξε τον Μίδα, που κρατούσε ένα κομμάτι της Μακεδονίας, και άλλους βασιλείς και τους αντικατέστησε. Ήταν ο πρώτος που ένωσε τις φυλές διαφόρων λαών και έκανε τη Μακεδονία αυτό που λέμε ένα σώμα. Και το βασίλειό του μεγάλωσε, επειδή είχε βάλει γερά θεμέλια ανάπτυξης. Μετά από αυτόν βασίλεψε ο Περδίκκας (Ιουστίνος 7.1.7-12)

Συνεχίζοντας λοιπόν περαιτέρω πρέπει να πώ ότι εφόσον μέχρι τώρα αναφορά γίνεται στην καταγωγή της βασιλικής οικογένειας και του λαού των Μακεδόνων, απο τον Κάρανο και μετά καλό και φρόνιμο είναι να αναφερθούμε παρακάτω εν ολίγοις στο γενεαλογικό δέντρο του Καράνου. Σύμφωνα, λοιπόν με την χρονογραφία του Γεωργίου Συγκελλού, που πήρε απόσπασμα απο την ιστορία του Διοδώρου του Σικελιώτου:


«...Ο Κάρανος ήταν γυιός του Φείδωνα, γυιού του Αριστοδαμίδα, γυιού του Μέροπος, γυιού του Θεστίου, γυιού του Κισσίου που ήταν γυιός του Τημένου, γυιού του Αριστομάχου, γυιού του Κλεοδαίου, γυιού του Υλλου, που ήταν γυιός του Ηρακλή..»


Γεώργιος Συγκελλός (χρονογραφία σε μετάφραση)

Σύμφωνα με μερικούς συγγραφείς ο Κάρανος ήταν πραγματικό πρόσωπο και έζησε ή βασίλευσε από το 808 π.χ.ως το 778 π.χ.»



Συνεχίζεται την άλλη βδομάδα ...

You may also like

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου