technology

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Darling Harbour Sydney! 34th Greek Festival!


Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος - Θεατρικός Συγγραφέας
SYDNEY AUSTRALIA
email: athanasiadis.g@hotmail.com
Tel: 0421 969 172









Darling Harbour Sydney! 34th Greek Festival!


Για μιά ακόμη χρονιά άνοιξε τις πύλες του το 34ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϋ. Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μια γεύση από τα ίδια... Δηλαδή κυριολεκτικά γεύση (σουβλάκια, σπανακόπιττα, λουκουμάδες της Ελένης, γύρος, ντολμάδες, τσατσίκι) όλα αυτά τα καλά πολιτιστικά που σε κάνουν να δηλώνεις εδώ στο Σύδνευ, αλλά και στη Μελβούρνη, μη νομίζετε διαφορετικά , Ελληνες το μεγαλείο σας.






Το κοινό μέσα στην ευτυχία, ήρθε, έφαγε, ξανάφαγε (σύνδρομο κατοχής) καιπαρακολούθησε τις ομιλίες των διαφόρων παραγώντων του φεστιβάλ και των παρισταμένων πολιτικών και εκπροσώπων των Αυστραλιανών αρχών, όπου οι έρημοι, μη γνωρίζοντας και πολλά για τον Ελληνικό πολιτισμό, περιορίστηκαν να πουν ότι συνεχίζεται η ελληνική κουλτούρα του τσατσικού, των ντολμάδων και του γύρου.


Το πλήθος χειροκροτούσε ακατάπαυστα και έτσι όλοι νιώθαμε εθνική υπερηφάνεια που είμαστε απόγονοι και γόνοι εκείνων που ανακάλυψαν και προώθησαν το τσατσίκι, το οποίο μας χαρακτηρίζει ο έθνος και μας δίνει ταυτότητα


Βεβαίως έγινε και μια αναφορά στον Ολυμπο το ελληνικό βουνό, το ψηλότερο της Ελλάδας, επ ευκαιρία της αναφοράς στην ομάδα του Sydney Olympic η οποία βεβαίως ομάδα αντιπροσωπεύει όλα τα ιδανικά και τις αξίες του Ελληνικού πνεύματος. Τι κι αν ο Ησίοδος έγραφε Θεογονίες , τι κι αν ο Ομηρος έγραφε Ιλιάδες και Οδύσσειες, τι κι αν ο Ηρόδοτος είναι ο πατέρας της Ιστορίας. Ο Σεφέρης πάλι ... τι άνθρωπος κι αυτός, πως τολμάει να σταθεί δίπλα στην Πάολα και στον Οικονομόπουλο. Ο Οδυσσέας Ελύτης , με το Νόμπελ του κι αυτός; Ευτυχώς που δεν υπήρχαν τίποτα προβληματικοί εκεί στο χώρο του φεστιβάλ να έχουν απλώσει ένα πάγκο με βιβλία τους και μάλιστα μεταφρασμένα στα Αγγλικά και να βάλουν τον κόσμο στα έξοδα.


Φούσκωνα από εθνική υπερηφάνεια, όταν άκουγα τους χαιρετισμούς των πολιτικών και τις αναφορές τους στον μεγάλο ελληνικό πολιτισμό που περιλαμβάνει πλέον και traditional kafe frappe! 

Στη φωτό αριστερά η Κα Christine Gazepis Stavropoulos,  από τις αξιόλογες παρουσίες του φεστιβάλ που τουλάχιστον μας δρόσιζε μέσα στη ζέστη με τα παγωμένα νερά από χυμούς σημίδας Δανίας.

Να πώ, την αμαρτία μου πήρα και εγώ έναν διότι έκανε πολλή ζέστη και τη δεύτερη μέρα περίμενα να παρακολουθήσω τη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του συγκροτήματος του από την Ελλάδα.

Θα μου πείς φίλε αναγνώστη και αυτοί οι ευλογημένοι οι διοργανωτές, πήγαν να φέρουν αυτόν τον κουλτουριάρη τραγουδοποιό και δεν έφεραν την Ούρσουλα Καρακαλτάκα , που τους χειμώνες τραγουδά στα μαγαζ...ά των εθνικών οδών και τα καλοκαίρια εις τας ζωοπανήγυρεις της Ελληνικής επαρχίας.
Ολόγυρα άκουγες για Λεωνίδες και 300 από την γνωστή αμερικάνικη κινηματογραφική παραγωγή και για Σπαρτιάτες άγριους και απολίτιστους πολεμιστές που αντιμετώπισαν τους Πέρσες ... τρώγοντας γύρο και σπανακόπιτες, έχοντας δε ως υπέρτατη αξία τους το τσατσίκι.


Και έπειτα ήρθε ο Αλκίνοος...


ΕΥΤΥΧΩΣ!!! Αρχισαν σιγά σιγά να αποχωρούν οι επισκέπτες και παρέμειναν εκείνοι που θα μπορούσαν να καταλάβουν και να έχουν πνεύμα Ελληνικό και πολιτισμό στις καρδιές τους και στο αίμα τους. Ο Αλκίνοος μάγεψε με τις μελωδίες του, μάγεψε με τον στίχο του, μάγεψε με τις αλήθειες του, μας μίλησε για την Ελλάδα του χθές , του τώρα των οραμάτων του, μέσα από τη μουσική του και τα τραγούδια του.


Ρίγη συγκίνησης διεπέρασαν τα κορμιά και δάκρυα ανέβλυσαν από τα μάτια μας και κύλησαν στα μάγουλα μας. Είναι η μία και μοναδική φορά φορά εκεί στη συναυλία του Αλκίνοου, που δεν αισθάνηκα καραγκιόζης και αισθάνθηκα περήφανος που είμαι ΕΛΛΗΝΑΣ!


Γιατί αυτή είναι η Ελλάδα, φίλες και φίλοι συμπάροικοι!


Η Ελλάδα του πνεύματος, της τέχνης, της μουσικής του πολιτισμού!


Καλά τα τζατζίκια σας και οι μουσακάδες σας, αλλά αυτά δεν είναι Ελλάδα!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου