technology

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κορέα


Οι 53.000 Βορειοκορεάτες εργαζόμενοι δεν εμφανίστηκαν σήμερα στη δουλειά τους στη βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ, που λειτουργεί από κοινού με την Νότια Κορέα, ανακοίνωσαν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, γεγονός που σημαίνει την διακοπή της λειτουργίας της ζώνης για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το 2004.

Η απόφαση της Πιονγκγιάνγκ να διακόψει τη λειτουργία στη βιομηχανική ζώνη του Κεσόνγκ συμπίπτει με τη φημολογία ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για πυραυλική δοκιμή ή για μία ακόμη πυρηνική δοκιμή.

Περίπου 475 Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι και διευθυντές εργοστασίων παραμένουν στην Κεσόνγκ, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Βόρεια Κορέα.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι 77 από αυτούς θα επιστρέψουν σήμερα Τρίτη.

Πολλοί Νοτιοκορεάτες διστάζουν να φύγουν ανησυχώντας για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε αυτό να έχει στη θέση τους και στην εταιρεία.

Περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κεσόνγκ πραγματοποιούν επείγουσα συνάντηση στη ζώνη που ξεκίνησε περίπου στις 0300 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Ρόιτερς.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώνεται από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα ύστερα από την τρίτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ, η οποία απείλησε και τις δύο χώρες με πυρηνική επίθεση.

Πολλοί λίγοι ειδικοί ανέμεναν ότι η Βόρεια Κορέα θα διακινδύνευε την Κεσόνγκ, η οποία αποφέρει δύο δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε εμπορικά αγαθά και απασχολεί πάνω από 50.000 Βορειοκορεάτες σε 123 νοτιοκορεατικές εταιρείες.

Η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες έπληξε και τις χρηματιστηριακές αγορές στη Σεούλ. Από την περασμένη Τετάρτη που η Βόρεια Κορέα εμπόδισε την πρόσβαση στη ζώνη, οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Σεούλ έπεσαν σχεδόν κατά 3%.

Σήμερα, οι μετοχές ορισμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κεσόνγκ κατέγραψαν σημαντική πτώση.

Το νόμισμα γουόν είχε πτώση μεγαλύτερη του 2%, έναντι του δολαρίου, από την περασμένη Τετάρτη.

Η Ιαπωνία εγκατέστησε πυραύλους Πάτριοτ στην καρδιά του Τόκιο

Η Ιαπωνία εγκατέστησε πυραύλους Πάτριοτ στο κέντρο του Τόκιο για να αντιμετωπίσει πιθανό χτύπημα της Βόρειας Κορέας, η οποία απειλεί το αρχιπέλαγος, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

Δύο εκτοξευτήρες πυραύλων Πάτριοτ εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο Άμυνας στην καρδιά της ιαπωνικής πρωτεύουσας προτού ξημερώσει ώστε να αναχαιτίσουν τους βορειοκορεατικούς πυραύλους, διευκρίνισε Ιάπωνας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, πύραυλοι Πάτριοτ θα αναπτυχθούν και σε δύο άλλα σημεία στην περιοχή του Τόκιο.

Συστήματα αναχαίτισης θα εγκατασταθούν επίσης στο νησί Οκινάουα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

Μιλώντας στην ιαπωνική τηλεόραση, επισήμανε πως η Οκινάουα είναι «η πλέον κατάλληλη περιοχή για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε επείγουσα κατάσταση» και πρόσθεσε πως πύραυλοι Πάτριοτ είναι πιθανόν να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί.

Εκτός από τις συστοιχίες Πάτριοτ το Τόκιο έχει στείλει αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το προηγμένο σύστημα Aegis (σύστημα ελέγχου και διοίκησης με υπολογιστές και ραντάρ για τον εντοπισμό εχθρικών στόχων στον αέρα) στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, επισήμαναν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας.

«Η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να προστατεύσει τον ιαπωνικό λαό και να εγγυηθεί την ασφάλειά του», τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Όσο η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις, η Ιαπωνία θα κάνει αυτό που πρέπει σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές», πρόσθεσε.

«Αυτήν την στιγμή, το σημαντικότερο είναι να εφαρμόσουμε τις κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατέληξε ο Αμπε.
Πηγή: Το Ποντίκι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου