technology

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Γιώργος Λιβανος...ο ηθοποιός, ο σκηνοθέτης... ενας αστέρας που αστράφτει μέσα από το έργο του!

Γιώργος Λιβανός..
.ο ηθοποιός, ο σκηνοθέτης...  
ενας αστέρας που αστράφτει μέσα από το έργο του!


Τον Γιώργο Λιβανό, γνώρισα γιά πρώτη φορά απο κοντά, πρίν ένα χρόνο, όταν πήγα στην Ελλάδα απο την Αυστραλία, για επίσκεψη συγγενών, οικογένειας και φίλων και φυσικά και για να δώ θέατρο στην Αθήνα.  Το θέατρο πάντα ήταν και παραμένει αγάπη και αδυναμία για μένα. Ετσι λοιπόν, γιατί πολύ απλά τόθελε η ζωή, τα βήματα μου, μετά από πρόσκληση με οδήγησαν στο κατώφλι του θεάτρου STUDIO  Κυψέλης, στην οδό Σπετσοπούλας 9 στη Κυψέλη, εκεί που πάλλεται η πολυπολιτισμική καρδιά της αγαπημένης μου πόλης.
Συνάντησα στην είσοδο του μοναδικής αισθητικής και ατμόσφαιρα φουαγιέ - καφέ μπάρ του θεάτρου, τον Γιώργο, με το πλατύ του χαμόγελο  να μου προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία του, στον κόσμο του δικού του θεάτρου, των δικών του παραστάσεων, των έργων που διαθέτει ατέλειωτες και ατέλειωτες ώρες από τη ζωή του.  Εκεί ο Γιώργος, με περισσό μεράκι και  μαστοριά, ένα εξαίρετο γλυπτό υψηλής αισθητικής που δεν έχει τελειώσει, νομίζω ακόμη, και που είναι η σημαντική του προσφορά στην τέχνη της υποκριτικής,  της σκηνοθεσίας, της υλοποίησης και της μετατροπής σε ζωή όλων εκείνων των απλωμένων αράδων σε χαρτί. Εκείνων των αράδων, που όλοι ασχολούμαστε με αυτό που ονομάζουμε γράψιμο, αποτυπώνουμε στο χαρτί κομμάτια της ψυχής μας και του μυαλού μας.  
Ο Γιώργος έρχεται μετά από τους συγγραφείς και αναλαμβάνει, το πνευματικό τους παιδί, που είναι το κείμενο τους, να το κάνει οντότητα, άνθρωπο, να τον βάλει στη ζωή των θεατών, πνευματικός δάσκαλος αυτός της γνώσης.  
Υπεύθυνος, εργάτης των κειμένων θάλεγα και αναλυτής των ψυχών. δουλεύει ακατάπαυστα, έχοντας κάνει πια το χώρο του μικρού - μεγάλου θεάτρου στην Κυψέλη, δεύτερο σπίτι του. 
Βαριά η ευθύνη και ουσιαστικά στο "χέρι" του επαφίεται η ανάδειξη ή  κατακρήμνιση ενός κειμένου. Ο Γιώργος προσφέρει κυριολεκτικά εξ όσων ο ίδιος αντιλήφθηκα , όλο το διάστημα που ήμουνα στην Ελλάδα και σε συχνή επαφή μαζί του, για την ενημέρωση γύρω από τα σχέδια του τα θεατρικά, εαυτόν για την επιτυχία του σκοπού του, και με συναίσθηση ευθύνης απλά ΕΠΙΤΥΧΑΙΝΕΙ.
Τα μάτια του λάμπουν, όταν μιλάει για το σκηνοθετικό του έργο και τις παραστάσεις, έτσι τουλάχιστον όπως τον συνάντησα στο φουαγιέ του μικρού χώρου των θαυμάτων, που διατηρεί στην οδό Σπετσοπούλας 9, στη Κυψέλη, στη καρδιά της Αθήνας. Τα λόγια του χείμαρρος ρέουν, προσπαθώντας να μην αφήσουν κάποιο κενό, να μη ξεχάσουν κάποιο όνομα συνεργάτη ή ηθοποιού.  Μιλάει για όλους και πάντα κάτι καλό έχει να πεί για την ομάδα του, τους "Θεατρίνων Θεατές" αλλά και γιά όλους τους ηθοποιούς και όλους τους συντελεστές των δικών παραστάσεων του.  
Σ όλη μου τη πορεία σαν αρθρογράφου ή ρεπόρτερ ή όπως θέλει ο καθένας ας το πει ένα πράγμα δεν μου άρεσε ιδιαίτερα και σαν αναγνώστης δεν διάβαζα  ΠΟΤΕ! Τις απόλυτα τυποποιημένες  συνεντεύξεις, εκείνες τις κλισέ τις στερεότυπες.  Ζήτησα με πολλή αγάπη και σεβασμό προς το πρόσωπο του, από τον Γιώργο Λιβανό, ένα μίνι βιογραφικό του, απλά για να τον γνωρίσουν  καλύτερα οι αναγνώστες και να γνωρίσουν τη δουλειά του και τη προσφορά του.
Να γνωρίσουν τον επαγγελματία υπηρέτη της τέχνης και του θεάτρου ειδικότερα, γιατί για τον άνθρωπο, λίγες λέξεις αρκούν  να τον χαρακτηρίσουν.  Φυσικά και σε κάθε χαρακτηρισμό, υπεισέρχεται και το υποκειμενικό στοιχείο, μα στο μικρό μου αφιέρωμα αυτό για τον Γιώργο, κάνοντας έναν παραλληλισμό, έργου και ανθρώπου, η σκέψη μου με οδηγεί στο χώρο του και έτσι σαν σύνολο εκείνο που μπορώ να πώ, είναι ότι ο Γιώργος είναι εκείνο το μεγάλης αξίας  άρωμα (ζωής, δημιουργίας)  που είναι κλεισμένο σε μικρό κρυστάλλινο μπουκαλάκι και ένα διαμάντι για να διαφυλάσσει ακριβώς την αξία του.
Παρακολουθώντας το έργο του, λοιπόν, ο κάθε ένας από εμάς, ο κάθε θεατής  του θεάτρου STUDIO  Κυψέλης, και των προσεκτικά επιλεγμένων παραστάσεων που όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ανεβάζει στη σκηνή ο Γιώργος Λιβανός απλά θα καταλάβει τι εννοώ.
Αποστασιοποιημένος όταν γράφονται αυτά τα λίγα λόγια, από την Αυστραλία και πέρα από περιβαλλοντολογικούς  συναισθηματισμούς της πατρίδας, αφήνω στην κρίση σας το έργο του Γιώργου ανεπιφύλακτα και χωρίς κάποιον ενδοιασμό για το ίδιο το έργο και τον άνθρωπο!
Του ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ότι κάνει και ότι πρόκειται να κάνει στο μέλλον!



Παρακάτω λίγες σημειώσεις  από το πώς έζησε και τι έκανε και κάνει επαγγελματικά και κάποιες παρατηρήσεις για τα έργα που πρόκειται να κάνει, όπως ακριβώς ο ίδιος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας πεί!


Ο Γιώργος Λιβανός λοιπόν, είναι αριστούχος της Αν. Δρ. Σχολής Περίακτος Βασίλη Ρίτσου. Παρακολούθησε master class στο "Κέντρο Αρχαίου Δράματος ΔΕΣΜΟΙ της Ασπασίας Παπαθανασίου και του Κώστα Γεωργουσόπουλου (ρόλοι τραγωδίας), καθώς και δίπλα στο Γ. Ρεμούνδο (Αμερικάνικο musical). 
Αριστούχος στο κλασσικό τραγούδι (Ελληνικό Ωδείο με καθηγήτρια την κα Μυρτώ Δουλή). Έκανε χορό με τους Ν. Πολυχρονοπούλου, Ερση Πίττα, Β. Σειληνό.
Στα 20 χρόνια που ασχολείται με το θέατρο συνεργάστηκε με σκηνοθέτες - θιάσους όπως, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Ρεμούνδος, ο Νίκος Αρμάος, ο Σταύρος Ντουφεξής, ο Δημήτρης Ποταμίτης ,ο Γιώργος Μπέλλος, ο Αντ. Αντωνίου, ο Π. Παπαιωάννου, ο Βαγγέλης Σειληνός,, η Μίρκα Γεμετζάκη, ο Γιώργος Μεσσάλας, η Μαρία Ξενουδάκη, η Μαίρη Βιδάλη (Διάχρονο) , η Μαριάννα Τόλη, ο Ν. Χαραλάμπους, ο Νίκος Καμτσής, ο Λ. Τσάγκας,, η Αννα Γεραλή, η Ασπασία Παπαθανασίου (Δεσμοί), ο Σπύρος Βραχωρίτης, η Άννα Συνοδινού.
Με θέατρα - σχήματα όπως το Εθνικό, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, το Εθνικό Θέατρο Σουηδίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ινδονησίας,  το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου,  Επιδαύρεια κ.α.

Αγαπημένοι του ρόλοι: 
Ορφέας στην “Ευρυδίκη” του Ανούιγ, Δρ. Κούκροβιτς στο “Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι”, Παναγιώτης στη “Λύρα του Γερονικόλα”, Ντον Λουί στο “Ντον Ζουάν”, Κάπτεν στη “Μαίρη Πόππινς”, Χοσέ στον “Κολόμβο”, Ορέστης στην “Ιφιγένεια εν Ταύροις”, Λορέντζο στον “Έμπορο της Βενετιάς”, Τομ Σώγιερ στο ομώνυμο έργο του Τουαίην, Έντγκαρ Άλαν Πόε στα “Μονόπρακτα ενός Αγίου”, Mr. Φιξ στο “Γύρο του κόσμου σε Oγδόντα Μέρες”, Οσίπ στον “Επιθεωρητή”, Φέστε στη “Δωδέκατη Νύχτα”.

Ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα του όταν μοιράζεται με την Άννα Συνοδινού το ρόλο της Αθηνάς στις Ευμενίδες, αυτός στα Αρχαία Ελληνικά και η μεγάλη τραγωδός στα Νέα (Επίδαυρος - Ηρώδειο).

Δούλεψε σα βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στο Στ. Ντουφεξή, τη Μ. Τόλη, το Γ. Μεσσάλα, τη Μ. Ξενουδάκη, το Δ. Ποταμίτη και Γ. Μπέλλο.
Σκηνοθέτησε τον "Πειρασμό" του Ξενόπουλου στο θέατρο Κολλεγίου Αθηνών και το musical "Annie" στο Ράδιο Σίτυ Θεσσαλονίκης.

Δημιουργός το 2005 των Θεατρίνων Θεατές, σκηνοθέτησε τη "Ρωμαϊκή Άνοιξη της κας Στόουν" του Ουίλιαμς (παγκόσμια αποκλειστικά δικαιώματα), το "Τι απέγινε η Νόρα" (Κουκλόσπιτο) και "Έντα Γκάμπλερ" του Ίψεν , "Διπλή Απιστία" του Μαριβώ, "Δωδέκατη νύχτα και μισή", ροκ μιούζικαλ πάνω στο έργο του Σαίξπηρ και "Η σημασία να είναι κανείς σοβαρός" του Ουάιλντ, τα οποία και συμετέφρασε με τη Μαίρη Μ ιχαλάτου. "Χόρεψε με ως το τέλος του κόσμου"¨του Σώτερ, ενώ έφερε πρώτος στην Ελλάδα την "Κωμωδία του έρωτα" του Ίψεν, το " Leonardo's Ring"του Elice, και τα "Βρώμικα κόλπα" του Foley. Βραβεύτηκε για τα "Βρώμικα Κόλπα" με το α' βραβείο καλύτερης παράστασης από την Unesco.


 Ο Γιώργος μας ανακοίνωσε ότι πήρε τα πνευματικά πλέον δικαιώματα για το "Leonardo's ring" το οποίο θα δούμε και στην μεγάλη οθόνη, με ένα πλέον διευρυμένο κάστ ηθοποιών στο οποίο προφανέστατα, θα περιλαμβάνονται εκείνοι που τώρα υποδύονται τους ρόλους στην σκηνή. Μια τολμηρή γενναία προσπάθεια, που ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη. Το πότε θα βγεί στην οθόνη δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά επακριβώς αλλά εκείνο που είναι σίγουρο ότι η προσπάθεια και το ξεκίνημα θα γίνουν σίγουρα μετά το τέλος της χειμερινής θεατρικής περιόδου που διανύουμε.
Κρατάμε το λαϊκό ρητό, το "καλό πράγμα αργεί να γίνει" και περιμένουμε, διαισθανόμενοι ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την αναμονή 

Σκηνοθέτησε 3 παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Διδάσκει θέατρο (Κολλέγιο Αθηνών, Τ.Ε.Λ. Πειραιά) και τώρα στον Πειραικό Σύνδεσμο, ενώ έχει ασχοληθεί με τη μεταγλώττιση και την τηλεόραση (τελευταία του εμφάνιση "Για πάντα φίλες" του Νεμέα, Μάικ).



Στα επόμενα σχεδια του: 
Το θεατρικό έργο "ΚΟΙΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΗ" του Τζων Όσμπορν 
με τους
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΛΗ, ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗ, ΦΙΛΙΠΠΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΙ, ΓΙΩΤΑ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗ και τον ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΚΑΜΗΝΑ. 
ο σημαντικό επίσης είναι ότι αυτή τη φορά θ ανέβει με τον πρωτότυπο τίτλο του και όχι ως "Οργισμένα μάτια"  που ήταν μέχρι τώρα γνωστό.
Σε σκηνικά κοστούμια:
 ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΒΟΛΙΔΗ. μετάφραση ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗ, κινηματογράφιση ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ.

Η είδηση για μάς ήταν, ότι η Μαριάννα Τόλη, επιστρέφει στη σκηνή και σε συνεργασία δηλαδή με τον Γιώργο Λιβανό μετά απο 10 χρόνια, εντασσόμενη ως ηθοποιός στην ομάδα "Θεατρίνων Θεατές", καθόσον μέχρι τώρα τα τραγούδια της και οι συνθέσεις και δημιουργίες της ήταν η επένδυση πολλών απο τις παραστάσεις των έργων του επέλεγε ο Γιώργος Λιβανός.


Και το έργο "ΚΑΒΑΦΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ", μελέτη πάνω στην ερωτική ζωή , τις ιστορικές συναντήσεις και την έμπνευση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, σε κείμενα Ανδρέα Αγγελάκη,Millas, Γιώργου Λιβανού, με τούς
ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, 
 ΙΛΙΑΔΑ ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ 
και τους 
ΣΤΑΘΗ ΓΚΑΤΣΗ , ΓΙΑΝΝΟ ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ. 
Σκηνικά κοστούμια ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΟΛΙΔΗ, 
κινηματογράφιση ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ,
 3DEFFECTS ΦΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ. 
Από τους ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ
 σε σκηνοθεσία ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ

ΝΕΟ! Ο Γιώργος Λιβανός , ο πολυτάλαντος και ακούραστος αυτός δημιουργός, μας ανακοίνωσε ότι πήρε τα πνευματικά δικαιώματα για το έργο "ΑFRICAN GOTHIC"  του αφρικανού συγγραφέα DE WETT .
Πρόκειται για την ιστορία όπου δύο αδέλφια , που ζουν μια μοναχική ζωή σαν ζευγάρι απομονωμένοι απο τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κείμενο που θα το αναζητήσουμε αν μπορούμε εύκολα να το βρουμε στην Αυστραλία. Υποθέτουμε και όπως μας δήλωσε ο Γιώργος, ότι θα χρειάζεται μια ιδιαίτερη προστασία στην επεξεργασία του και τη παρουσίαση του. Ειμαστε σίγουροι οτι και αυτό θ ακολουθήσει την συνέπεια και την  εικόνα ποιότητας, ευθύνης και αισθητικής των υπολοίπων έργων, που τρέχουν τώρα , και των άλλων του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος της καλλιτεχνικής πορείας ενός ανθρώπου.
Ενός ανθρώπου που όπως ταπεινά εκφράζοντας με τις οποιες κριτικές ικανότητες διαθέτω, αφήνει πίσω του σημάδια που πρέπει να ακολουθήσουν και οι επερχόμενοι καλλιτέχνες του χώρου.
Γιώργο Λιβανέ,  συγχαρητήρια από το ALFA GREEK AUSTRALIAN MAGAZINE για την μέχρι τώρα δουλειά σου και καλή επιτυχία για ότι κάνεις στο μέλλον!



Εγραψε τη γνώμη του ο 
Γιωργος Αθανασιάδης
Αρθρογράφος - Θεατρικός Συγγραφέας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου