technology

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

LEONARDO'S RING - Γιωργος Λιβανός! Η μετουσίωση ενός θεατρικού κειμένου σε αληθινή ζωή!



Γράφει τη γνώμη του 

ο Γιώργος Αθανασιάδης

Αρθρογράφος - Δικηγόρος

Θεατρικός Συγγραφέας




Οταν ένα εξαιρετικό κείμενο, ένα πολύ ανθρώπινο θεατρικό έργο συναντά ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ σκηνοθέτη, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε απόλυτα ιδιαίτερο. Το προφανές είναι ότι δυσκολεύτηκα πολύ σκεπτόμενος απο πού να αρχίζω να γράφω την ταπεινή μου γνώμη, για την παράσταση LEONARDO'S RING που παρακολούθησα καθηλωμένος κυριολεκτικά και εντυπωσιασμένος στο θέατρο STUDIO Κυψέλης! Αποφάσισα να μη γράψω πολλά, γιατί θα μπορούσα να γεμίζω σελίδες και προσπαθώ να εστιάσω στο έργο και την απόδοση του αλλά και το απόλυτο στήσιμο της παράστασης. 

Ο Γιώργος Λιβανός, σκηνοθέτης του θεατρικού αυτού έργου του Rick Elise ποσεγγίζει, με μουσικότητα αλλά και με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα των καταστάσεων και τη διαφορετικότητα ενός κόσμου που περιθωριοποιήθηκε και διώχθηκε έντονα, de profundis εκείνα τα χαρακτηριστικά του κόσμου της ομοφυλόφιλης κοινότητας που εξωτερικεύει ο συγγραφέας "παραβιάζοντας" ίσως την "omerta" του κόσμου αυτού. Ενα δακτυλίδι "σύμβολο" διαχρονικά μεταφέρει τις αξίες που υπάρχουν στον ιδιαίτερο αυτό κόσμο και γίνεται σημείο αναφοράς και τελικά απόδειξης σε εκείνο που όλοι μας σκεπτόμαστε... ότι δηλαδή οι άνθρωποι είναι και παραμένουν πάντα οι ίδιοι μέσα στη πάροδο των αιώνων.. αυτό που απλά λέμε διαχρονικότητα. 

Οι χαρακτήρες και οι αναφορές στα πρόσωπα είναι το εφαλτήριο εκείνο που χρησιμοποιείται σαν το μέσο για να καταδειχθεί ασφαλώς το προφανές. Το σέξ , ο έρωτας, τα πάθη είναι ίδια διαχρονικά και όταν η σάρκα και οι επιθυμίες της αφυπνίζονται παραμερίζονται το πνεύμα, η προσωπικότητα, οι στόχοι. Το γυμνό απενοχοποιείται και ο έρωτας κυριαρχεί. Η υποκρισία και η ομοφοβία, διαχρονικά υφίστανται και αυτά και υπάρχουν, αλλά και ένας τρόπος ζωής σε ένα μικρόκοσμο που λειτουργεί σαν αντανάκλαση των στοιχείων αυτών, καθρέπτης μιας ομοίως ευρύτερης υποκριτικής κοινωνικής αντίληψης που σε γενικά πλαίσια περιθωριοποιεί και δεν αποδέχεται την διαφορετικότητα. 

Η σκηνοθεσία ΑΨΟΓΗ κυριολεκτικά, με την υπέροχη μουσική επένδυση του έργου και η προβολή στο video wall προσώπων και καταστάσεων διευκολύνουν τον θεατή στην διαρκή εναλλαγή εποχών προσώπων και καταστάσεων. 

Η υψηλή και αξιόλογη υποκριτική απόδοση των ρόλων απο μερους των έξι ηθοποιών που τους υποδύνται είναι το must της παράστασης αυτής, και αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτό όταν ληφθεί υπόψη η μεγάλη χρονική της διάρκεια, που αγγίζει τις 2,5 ώρες. Οι ηθοποιοί σαν σύνολο, σαν ομάδα λειτουργούν τέλεια και το αποτέλεσμα είναι η καθήλωση του θεατή και το αμείωτο ενδιαφέρον του καθόλη τη διάρκεια της παράστασης μέχρι και την τελευταία σκηνή.

Αποκαλυπτική η παράσταση και το έργο, απενοχοποιείται το γυμνό του ανθρώπινου σώματος για όσους αγκιστρωμένους και εγκλωβισμένους νόες το θεωρούν έτσι ενώ παράλληλα τολμά και αποκαλύπτει μυστικά του gay κόσμου, σε όλους όσους δεν γνωρίζουν και μπορούν να δούν και να κρίνουν. Δεν εξιδανικεύεται καμία κατάσταση, τα ανθρώπινα πάθη και οι αδυναμίες προβάλλονται και προβληματίζουν, για τους έχοντας ώτα ακούειν και οφθαλμούς οράν και η γενική προσπάθεια πρέπει και επιβάλλεται να επιβραβευθεί, χωρίς διάκριση καμία.

Δεν είναι δυνατόν, να χωρισθεί και να προβληθεί η δουλειά του σκηνοθέτη, απο την δουλειά της μουσικής επιμέλειας και φροντίδας της παράστασης που ανήκει στην Κα Μαριάννα Τόλη ή απο την δουλειά των ηθοποιών που κυριολεκτικά διαθέτουν ψυχή για το συνολικό ΤΕΛΕΙΟ και ΑΨΟΓΟ αποτέλεσμα!

Ισως η αναφορά μου αυτή στην συλλογικότητα και ομαδικότητα των συντελεστών της παράστασης, να δυσαρεστήσει κάποιον ή κάποιους που θα επιθυμούσαν ιδιαίτερα αναφορά στα πρόσωπα τους. Ας με συγχωρήσουν όμως, διότι πρόκειται πραγματικά για μια απόλυτα ΟΜΑΔΙΚΗ προσπάθεια που επιβραβεύει τους ΠΑΝΤΕΣ, όσους δουλεύουν για την παράσταση αυτή.

Οταν το περιοδικό μας είχε την τιμη να αναλάβει την χορηγία επικοινωνίας του έργου αυτού, πάντα υπήρχε μια ανησυχία και ιδιαίτερα για την συντηρητική κοινωνία που ζούμε, καθώς και για το ποιοτικό αποτέλεσμα της παράστασης. Σε προσωπικό επίπεδο, ο γράφων, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στην ομάδα ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ και στον σκηνοθέτη Κο Λιβανό, απο παλαιότερες δουλειές του καθησυχασα και ανέμενα το αποτέλεσμα.

Μετά την χθεσινή μου παρουσία στην παράσταση και την ανάληψη της ευθύνης έκφρασης της γνώμης στη στήλη ενός περιοδικού, ελεύθερα πλέον και με χαρά και μετά πλήρους γνώσεως, αποδίδω τα ειλικρινή ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ μου σε ΟΛΟΥΣ απολύτως τους συντελεστές της παράστασης μηδενός εξαιρουμένου! Νιώθουμε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στη στήριξη της παράστασης αυτής!



LEONARDO'S RING
ΠΑΙΖΟΥΝ:

Χρήστος Λιακόπουλος, Κώστας Φραγκολιάς, Στάθης Παναγιωτίδης, Παναγιώτης Κατσίκης, Τιμόθεος Θάνος, Γιάννης Κωσταράς


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:


Μετάφραση: Κώστας Βούλγαρης


Επεξεργασία-απόδοση κειμένου, & σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός


Σύμβουλος παράστασης: Βασίλης Μπουζιώτης


Σκηνικά-κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη


Φωτισμοί: Γιώργος Λιβανός


Στίχοι- Μουσική επιλογή: 
Μαριάννα Τόλη, η οποία ερμηνεύει και το τραγούδι της παράστασης
 και στο πιάνο τη συνόδεψε ο Γιάννης Φίλιας


Κινησιολογία- Χορογραφίες: Σίμων Πάτροκλος


3D Animation: Φώτης Σπυρόπουλος


Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Αλμαλης


Κινηματογράφηση: Μενέλαος Τζαβέλλας


Εκτέλεση κοστουμιών: Φασόλι


Βοηθός σκηνοθέτη : Μαρία Σύρρου


Γραφιστικά: Goran Mijalcic






ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ:

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

ΠΕΜΠΤΗ 21.30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 00.00 π.μ. (ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21.30



Studio Κυψελης


Σπετσοπούλας 9 &Κυψέλης


Τηλ: 210 8819 571




ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 15 ευρώ μαζί με ποτό

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ! ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK!

Χορηγοί επικοινωνίας
ALFA GREEK AUSTRALIAN MAGAZINE
ΤΟ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ
ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ










ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 210 8819571 


για συλλόγους και ομαδικά εισιτήρια 2130401873




Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου