technology

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΜΝΗΜΕΣ! Νέο Θεατρικό Εργο της Στέβης Μπουζιάνη! Ενα έργο, που ο λόγος του γράφηκε για να δώσει...


Λέει τη γνώμη του ο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Αρθρογράφος - Θεατρικος Συγγραφέας


Σήμερα 7 Νοεμβρίου 2013 , είχα την εξαίρετη τιμή να με προσκαλέσει η Κα Στέβη Μπουζιάνη, στο χώρο τέχνης Ασωμάτων, και να ζήσω από κοντά στιγμές ... με δεδομένο το κοινώς λεγόμενο, ότι η ζωή είναι στιγμές και έχοντας διαβάσει μικρά αποσπάσματα του θεατρικού έργου της Κας Στέβη Μπουζιάνη, συγγραφέως του θεατρικού έργου "Μνήμες" και σκηνοθέτριας της παράστασης στο Θέατρο Ασωμάτων. Ενας θεατρικός δραματικός μονόλογος με πρωταγωνιστή τον Διονύση Ζάχο. Παρακολουθώντας το έργο, ζώντας απόλυτα με μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση το εξαίρετο και δύσκολο κείμενο του έργου, αφέθηκα σ αυτό και έζησα ταυτιζόμενος και καθηλωμένος με τον
ήρωα του έργου. Πολλοί ίσως θα το πούν όπως και εγώ θεωρώντας ότι όλοι εύκολα πέφτουμε στη παγίδα των χαρακτηρισμών δραματικό μονόλογο. Το σίγουρο είναι ότι είναι μονόλογος. Γιατί να είναι δραματικός; Προκαλεί σίγουρα συγκινησιακή φόρτιση, δάκρυ, ενοχλεί, προκαλεί, προβληματίζει. Απευθύνεται στον άνθρωπο, στον άνθρωπο που ερευνά, που σκέπτεται κυρίως και αγωνίζεται. 'Υπαρχω" τονίζεται στο έργο... οι μνήμες πέφτουν απο παντού, βασανίζουν, λοιδωρούν, ειρωνεύονται, σκορπίζονται παντού στην σκηνή, στους θεατές , στο χώρο.. και ο ήρωας πρωταγωνιστής Διονύσης Ζάχος, με μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ ερμηνεία - απόδοση τις μαζεύει, τις διώχνει, παλεύει μ αυτές... τις διαχειρίζεται; Η σκηνοθεσία ΕΞΑΙΡΕΤΗ καταξιώνει το δύσκολο πραγματικά κείμενο, με όλη εκείνη την υψηλή πνευματικότητα που το διακρίνει. Η Κα Μπουζιάνη, στο κείμενο της αυτό, επιχειρεί ένα ταξίδι, σε ένα κόσμο, που δεν είναι συμβατός με τους χαρακτήρες και τους ορισμούς που ο άνθρωπος έχει δώσει για τον εαυτό του και τον κοινωνικό του περίγυρο. 
 Στις "Μνήμες" δεν υπάρχουν φύλα, οι έννοιες αντρας ή γυναίκα ετεροφυλόφιλοι, άντρας η γυναίκα ομοφυλόφιλοι δίνουν τη θέση τους σε εκείνες τις έννοιες που διαμορφώνονται στο μυαλό μας και πέρα από φύλο και ιδεολογίες είναι κοινές για όλους τους ανθρώπους και άφυλες. Ο άνθρωπος αντιμέτωπος με το παρελθόν του, σε φάση κρίσης και ωρίμανσης είναι άφυλος όπως άφυλες είναι και οι μνήμες. Μια ξεχωριστή προσέγγιση, σ ένα κόσμο που συνοδεύει όλους μας και υπάρχει με την γέννηση μας, για μάς και μετά απο όλους μας. Η κίνηση συνοδεύει τον λόγο και υπέροχη μουσική στρώνει το χαλί για την πτήση θαρρείς και μαγικό ιπτάμενο, μας ταξιδεύει έξω και πέρα από την γήϊνη και υλική φύση μας, σε μια διάσταση πνευματική που καλούμαστε να διαχειριστούμε την ίδια την ύπαρξη μας. Τον τρόπο θα τον βρούμε μόνοι μας, η σκηνοθέτις και συγγραφέας μας προβληματίζει με το κείμενο, σε μια πραγματική εξαιρετική δουλειά... ο πρωταγωνιστής, συμμετέχει στην απόδοση του κειμένου με τον λόγο του, την υψηλή υποκριτική και μέσα απο την γλώσσα του σώματος που εκφράζεται με τη συμμετοχή και του τελευταίου του κυττάρου. 
Ενα έργο για ανθρώπους που κάθε μέρα στη ζωή τους θέλουν να ξέρουν γιατί ζούν... και γιατί θα πρέπει να συνεχίσουν να ζούν...
  Δεν νομίζω ότι κάτι άλλο θάθελα να προσθέσω εκφράζοντας περαιτέρω την ταπεινή μου γνώμη..  Ο θεατής είναι ο πιό αυστηρός και αξιόπιστος ίσως κριτικός. Το μονο που θέλω να ευχηθώ στο έργο είναι . 
Καλή επιτυχία!
Ακολουθεί το επίσημο δελτίο τύπου της παράστασης:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

"ΜΝΗΜΕΣ"
(Μονόλογος - Ψυχόδραμα)
Η ομάδα Con.B-Pro ανεβάζει την παράσταση-μονόλογο «Μνήμες» σε κείμενο κ σκηνοθεσία Στέβης Μπουζιάνη, από το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 στον χώρο «@χώρος τέχνης ασωμάτων» στο Θησείο.
Μέσα στη νύχτα, ένας άνθρωπος, στη μικρή σοφίτα του, που έχει για δωμάτιό του, ανάμεσα στα βιβλία και τις μουσικές του, συναντά ξανά τις δικές του μνήμες. Οι μνήμες του όμως, τον καταδιώκουν πάλι! Θα δώσει μία μάχη. Τις πολεμάει, θέλοντας να τις εξοντώσει. Παλεύει μαζί τους. Αυτός και το μυαλό του, εναντίον τους! Δεν θέλει να θυμάται. Τις θέλει στο κενό, προτού να τον στοιχειώσουν και πριν να τον οδηγήσουν, στο απόλυτο τέλος του. Πρόκειται για το ψυχογράφημα, ενός ανθρώπου, φυλομεταβατικού - άφυλου, όπως είναι και οι μνήμες του! Μνήμες, ανθρώπου, άφυλου!

Αποσπάσματα: 
«Ένα παιγνίδι είναι – ένα κακό παιγνίδι που κροταλίζει τις ώρες που μένω μόνος»
«Η μνήμη, είναι κάτι σαν μπαλόνι από ήλιο, που χάνει τη δύναμη που το κρατάει από την κλωστή του, και ενώ απογειώνεται, μέσα στις φωνές του πλήθους, επιμένει να εγκλωβίζεται - στη θέαση μίας ματαίωσης.» (απόσπασμα/c. St. K. Bouziani)
«Μνήμες - Ασήμαντες… Πες μου λοιπόν μυαλό μου, πως γίνονται σημαντικές? Μνήμες σημαντικές, πως γίνονται ασήμαντες? »
(απόσπασμα/c. St. K. Bouziani)
«Αναγνωρίζω όσα νιώθω, γνωρίζω όσα βλέπω, θέλω να μου αναγνωρίζονται όσα νιώθω!» (απόσπασμα/c. St. K. Bouziani)
«Μνήμες…
φυλάξου... 
ναι…
ποτέ δεν ξέρεις, ποιος δικός σου άνθρωπος - θέλει να αποτύχεις...»
(απόσπασμα/c. St. K. Bouziani)






ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Παίζει: Διονύσης Ζάχος
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Στέβη Μπουζιάνη
Μουσική Επιμέλεια: Tommie Bouzianis
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μαίρη Τριανταφύλλου
Επιμέλεια Σκηνικού: Γεωργία Αντωνοπούλου
Φωτισμοί: Κων/νος Κρούσκης, Πάνος Κουκουρουβλής
Φωτογράφηση: Βασίλης Ψαρρός
Αφίσα: Μαρία Ψαρρού 
Υπεύθυνη Χορηγιών Επικοινωνίας: Αλίκη Πήτερσον
Executive Producer : Tommie Bouzianis
Βοηθός σκηνοθέτη: Κων/νος Σβεντζούρης





Πληροφορίες: 
Πρεμιέρα: Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 9:15’ 
Διάρκεια παράστασης: 70’ (χωρίς διάλλειμα) 
Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό, 5€ ατέλειες 
Xώρος: @χώρος τέχνης ασωμάτων, Αγ. Ασωμάτων 6, Θησείο 
Τηλ. επικοινωνίας για κρατήσεις: 2118009838 

Το έργο είναι κατάλληλο άνω των 18 ετών 













Χορηγοί επικοινωνίας

ALFA GREEK AUSTRALIAN MAGAZINE
TO ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ















ΙΚΑΡΙΑΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου