technology

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Μια γνώμη για την παράσταση ELIZADETH που ανέβηκε για 3η Χρονιά στον πολυχώρο VAULT!

Λέει τη γνώμη του ο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Δικηγόρος - Αρθρογράφος
Θεατρικός συγγραφέας

Πάντα είχα την άποψη ότι εκείνο που είναι πιό δύσκολο στο θέατρο, στον κινηματογράφο ή και στην ακατανόμαστη (την τηλεόραση εννοώ) είναι να κάνεις το κόσμο να γελάσει από το να συγκινηθεί και να κλάψει.  Τώρα όσον αφορά το γέλιο, μπορεί να είναι γέλιο αυθόρμητο απόρροια sui generis κωμικών καταστάσεων. Αλλοτε πάλι είναι γέλιο ειρωνικό ή σαρκαστικό. Παρατηρώντας
τη ζωή γύρω μου και τις ανθρώπινες αντιδράσεις για πολλά χρόνια, διαπίστωσα ότι υπάρχει και το άλλο γέλιο, το δραματικό ή κατ΄ άλλους ο κλαυσίγελως ή όπως θέλει ο καθένας να το χαρακτηρίσει και να το ονομάσει.  Τί είναι εκείνο όμως που προκαλεί αυτό το τελευταίο έιδος γέλιου;  Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν πολλές απαντήσεις και ο καθένας μας θα έχει να πεί την άποψη του ή όλοι μας να καταλήγουμε σε μία δύο συγκλίνουσες απόψεις. 
Εκείνο όμως την περίοδο αυτή αποτελεί την κυρίαρχη, κατά τη φτωχή μου πάντα γνώμη, άποψη για την σωστή απόδοση και ερμηνεία της έννοιας του δραματικού γέλωτος, δεν είναι άλλο απο την παράσταση "ELISADETH" που για τρίτη χρονιά έχει ανέβει στον Πολυχώρο Vault theatre plus  σε σκηνοθεσία και διασκευή Δημήτρη Καρατζιά.  Ο Δημήτρης ακόμη μια φορά αποδεικνύει το ταλέντο του στο έργο που έχει επωμισθεί και μετατρέπει την συγκινησιακή φόρτιση του θεατή - συμμετέχοντος του θεατή - παρατηρητή, του θεατή - ήρωα των δρώμενων επι σκηνής σε γέλιο. 
Ο Θεατής παρακολουθώντας και κατ επέκταση συμμετέχοντας στο δρώμενο εισπράττει το δικό του προσωπικό βίωμα να διαχέεται στο χώρο και να εισχωρεί στον δικό του ψυχικό κόσμο.
 Ο θεατής ταυτίζεται απόλυτα με την ένδεια και την τραγικότητα των χαρακτήρων του έργου, τον ενδοτισμό, την απαξίωση αρχών ή την εμμονή και συνακολουθία σ αυτές, την υποχωρητικότητα ή τα τελευταία ψήγματα αντίστασης.
Ολα αυτά δοσμένα με κωμικό τρόπο, αντικατροπτίζουν την πραγματικότητα και τραγικότητα της Ελλάδας των ημερών της κρίσης, και όλη η ομάδα των ηθοποιών επι σκηνής αποδίδουν τους ρόλους τους στο έργο 'ELISADETH" με μια υποκριτική τέχνη πραγματικά ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ.  Ο καθένας μας είτε ηθοποιός  είτε ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ακόμη χειρότερα άνεργος, συνθέτουμε το πάζλ μια κοινωνίας που καταρρέει και η μιας οικονομικής κρίσης που γίνεται κρίση αξιών και ηθών και λειτουργεί καταλυτικά στην διάλυση οιουδήποτε υπολείμματος ενός παλαιότερα συγκροτημένου κοινωνικού ιστού.
Η άψογη σκηνοθεσία του έργου σε συνδυασμό με τα ευρηματικά και κωμικά κείμενα και την υψηλή υποκριτική της ομάδας των ηθοποιών, δίνουν ένα αποτέλεσμα που απλά ΑΨΟΓΟ μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Ευχαριστώ πολύ, την θεατρική αυτή ομάδα και τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά, για την ουσιαστική και ευχάριστη ώρα που μου προσέφεραν.
Είναι μια επιτυχία που συνεχίζεται και εύχομαι για πολύ πολύ καιρό ακόμη!
Ακολουθεί δελτίο τύπου!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07/10/2013

Η παράσταση ELIZADETH για 3η Χρονιά στον πολυχώρο VAULT. 


Η παράσταση Elizadeth από Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, για τρίτη χρονιά, θα συνεχίσει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο Vault, στο Βοτανικό, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9:00 ως την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014.


Η Elizadeth, είναι μια ξέφρενη κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου. Το έργο είναι διασκευή του “Βασιλικοί μετά τρούλου” του Χάρη Ρώμα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά. Πρόκειται για μια θεότρελη κωμωδία και ταυτόχρονα ένα καυστικό σχόλιο πάνω στις σχέσεις των ηθοποιών και συντελεστών μιας παράστασης και στη ματαιοδοξία που επικρατεί στον κόσμο του θεάτρου.Από Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

ELIZADETHΑθήνα 2015. Πέντε χρόνια μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και η ανεργία στον κλάδο των ηθοποιών έχει φτάσει στο 92%. Τα σήριαλ έχουν σταματήσει, το Εθνικό θέατρο το πήραν τα ΙΚΕΑ, η Λυρική και το Κρατικό γίναν Σουπερ Μάρκετ, οι πρωταγωνιστές του θεάτρου και της τηλεόρασης έγιναν σουβλατζήδες, καθαριστές, πλανώδιοι μουσικοί, λαχειοπώλες, κλπ για να επιβιώσουν.

Κι ενώ το ένα θέατρο κλείνει μετά το άλλο κι ελάχιστοι θίασοι πια έχουν καταφέρει να επιβιώσουν, ένας άντρας καλείται να συγκεντώσει μια ομάδα ηθοποιών σε ένα μικρό θέατρο για να τους ανακοινώσει ότι θα ανεβάσουν τη Μαρία Στιούαρτ του Σίλερ. Μόνο που πρέπει να τους αποκαλύψει ότι το έργο θα ανέβει υπό τη μορφή μιούζικαλ και μάλιστα διασκευασμένο από μια ατάλαντη συγγεντρωτική συγγραφέα, που όλοι τους σιχαίνονται και που βρήκε έναν φιλοβασιλικό σύλλογο για να χρηματοδοτήσει την παράσταση της. Θα καταφέρει να τους πείσει να συμμετάσχουν στο “τερατούργημα” της και με πιο τίμημα; Είναι η οικονομική κρίση και η ανέχεια αρκετή για να ξεπουληθούν καριέρες, ήθη και αρχές;Τι γίνεται όταν το σύμπαν συνομοτεί για να μαζευτούν σε έναν χώρο “τα λάθη” όλου του κόσμου; Όταν οι λάθος ηθοποιοί, με λάθος έργο, στη λάθος περίοδο, με λάθος σκηνοθέτη, σε λάθος θέατρο, με λάθος χορηγό, υποχρεώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης να ανεβάσουν ένα ανιστόρητο “ιστορικό” έργο μιας κατά λάθος συγγραφέως; 
Ο Δημήτρης Καραντζιάς εμπνευστής και δημιουργός του πολυχώρου θεάτρου Vault!


Ετερόκλητα τα πρόσωπα που καλούνται να συγκροτήσουν το θίασο, ο καθένας με τα “κουσούρια” του, τα σωματικά και ψυχολογικά του προβλήματα, που πάνω από όλα όμως προεξέχουν τα χαρακτηριστικά των θεατρίνων. Μωροφιλοδοξίες, αλαζονίες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμοί, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη. Πώς θα συνυπάρξουν μέσα στον ίδιο θίασο ένας ματαιόδοξος “εναλλακτικός” σκηνοθέτης, που προσπαθεί να μπαλώσει τις αδυναμίες του κειμένου με νεοτερισμούς και πρωτοπορίες, ένας ξεπεσμένος εργάτης του θεάτρου, που προσπαθεί να καταπολεμήσει τις νευρώσεις και τον αλκοολοσμό του, μια βουλιμική ιέρεια της τέχνης, που προσπαθεί να χάσει τα 55 κιλά που πήρε μέσα την κρίση και με την λίμπιντο της να εκτινάζεται στα ουράνια, μια υπερφιλόδοξη νέα Κυπραία ηθοποιός, που ζητά απεγνωσμένα την πρώτη της μεγάλη ευκαιρία στο θέατρο, μια ετοιμόγενη υστερική πρώην σταρ σαπουνόπερας, έξαλλη που αναγκάζεται να παίξει έναν βουβό ρόλο στο έργο, ο σύζυγος της ετοιμόγενης πρώην σταρ σαπουνόπερας, που το μόνο που θέλει είναι να καλμάρει τη σύζυγο του και να ανοίξει το δικό του pet shop, ένας ατάλαντος τσιβδός μουσικός, που κατακλέβει μουσικές παρουσιάζοντας τις σαν δικές του μια παντελώς ατάλαντη συγκεντρωτική θεατρική συγγραφέας, που κάνει διαρκώς το θίασο έξαλλο με τις παράλλογες απαιτήσεις της, μια φιλοβασιλικιά μαιμού παραγωγός και μια μανιακή καπνίστρια λεσβία, τεχνικός θεάτρου που αποφασίζει μέσα στον ερωτικό παροξυσμό της να κόψει το τσιγάρο...Οι θεατές παρακολουθούν και συμμετέχουν στη δημιουργία μιας παράστασης από την αρχή μέχρι το τέλος της, μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες που μπορεί κανείς να φανταστεί. Όλα αυτά με πολύ γέλιο, καταιγιστικούς ρυθμούς, τρελές εξελίξεις και ανατροπές.Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 2007-08 με τίτλο “Βασιλικοί μετά Τρούλου” στο θέατρο Μπροντγουέι σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου με τους Μαρία Γεωργιάδου, Ζωζώ Ζάρπα, Δημήτρη Καρατζιά, Χριστίνα Λοίζου, Φωτεινή Ντεμίρη, Χάρη Ρώμα, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Φανή Σπανού, Πρόδρομο Τοσουνίδη, Ευτυχία Φαναριώτη.

Με την σημέρινη της μορφή, σε διασκευή και σκηνοθεσία Καρατζιά Δημήτρη, η παράσταση πρωτοανέβηκε τη σεζόν 2010-11, με τίτλο “Elizadeth”, στο θέατρο ΡΑΓΕΣ, με τους Πολυξένη Σάββα, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Αναστάση Κολοβό, Δήμητρα Κολλά, Δημήτρη Καρατζιά, Μελίνα Κυριακοπούλου, Τάσο Τζιβίσκο, Αλκμήνη Σταθάτου και Αλέξανδρο Παρίση. 

Tη σεζόν 2012-13 συνεχίστηκε στον Πολυχώρο VΑULT με τους Σαράντο Γεωγλερή, Δήμητρα Κολλά, Παντελίτσα Λοίζου, Πάναγιώτη Μπρατάκο, Γιώργο Σειταρίδη, Αλκμήνη Σταθάτου, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Τάσο Τζιβίσκο και Φωτεινή Τσακίρη.


Η παράσταση ξεκινάει από το φουαγιέ του Πολυχώρου με την προβολή του προβίντεο της παράστασης.To Video της παράστασης:

http://www.youtube.com/watch?v=ug7UaolWMG0&feature=player_embedded

Στο video της παράστασης συμμετέχουν: Θωμάς Παλιούρας, Μάρα Μπαρόλα, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Τζένη Θεωνά, Σύλβια Δεληκούρα, Χάρης Ρώμας, Μπέσυ Μάλφα, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Μυρτώ Αλικάκη, Γιώργος Χρανιώτης, Αθηνά Οικονομάκου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βαγγέλης Βαφείδης, Άννα Κουρή, Πάνος Βλάχος, Κατερίνα Τσάβαλου, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μάκης Παπαδημητρίου, Αγγελική Λάμπρη, Όθωνας Μεταξάς, Ορφέας Αυγουστίδης, Δημήτρης Λιόλιος, Πέτρος Λαγούτης, Δημήτρης Νασιούλας, Γιώργος Καπουτζίδης, Μαρία Γαλάτη, Τόνυ Δημητρίου, Θωμαίς Ανδρούτσου, Ρένια Λουιζίδου, Τζόυς Ευείδη.