technology

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Συνεχίζεται με ΕΠΙΤΥΧΙΑ η ΔΙΑΛΥΣΗ του Δίολκου




Γράφει η Σοφία Λοβέρδου

Συνεχίζεται, μετά από δεκαετίες καταστροφής, το Πάθος και η ΔΙΑΛΥΣΗ του Δίολκου. Όπως δείχνουν στοιχεία που ήρθαν πρόσφατα στο φως, η υποβάθμιση και κατεδάφιση τμημάτων του μνημείου είχε μάλιστα ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ σε μελέτη της ΑΕΔΙΚ!

Το 1984 υπογράφονται αράδα τα κρατικά διατάγματα για το υποτιθέμενα μεγάλο έργο της «ανακατασκευής» των κρηπιδωμάτων και της διαμόρφωσης εισόδων-εξόδων της Διώρυγας. Οι αρμοδιότητες οδηγούνται σωρηδόν στην ΑΕΔΙΚ, ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπογράφει την έγκριση προμελέτης και εταιρείες από όλο τον κόσμο καλούνται να υποβάλλουν κατασκευαστικά σχέδια και προσφορές.



Όπως όμως φαίνεται καθαρά από τα σχέδια της μελέτης που υποτίθεται ότι έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία της ΑΕΔΙΚ με τη βοήθεια του Υπουργείου Δημοσίων Έργων, και τα οποία φέρουν την ημερομηνία Ιούνιος 1984 και την υπογραφή «Γεώργιος Δημ. Κυριάκης», η Διώρυγα έξω από τη θέση της βυθιζόμενης γέφυρας μετατρεπόταν σε ένα είδος τραπεζοειδούς σκάφης με κεκλιμένες παρειές.




Σκιτζήδες, βάνδαλοι, απατεώνες



Εκεί, σύμφωνα με το σχέδιο, το μνημείο που ΗΔΗ είχε υποστεί σημαντική διάβρωση, μετατρέπεται σε περιοχή για δέσιμο πλοίων ή ίσως θάβεται στις επιχώσεις, ενώ διαλύεται ΕΝΤΕΛΩΣ η περιοχή της περίφημης πλατφόρμας ή εξέδρας. Αυτής δηλαδή που ο ανασκαφέας Νίκος Βερδελής είχε περιγράψει ως ΑΝΕΚΑΘΕΝ ορατή, που ήταν δηλαδή γνωστή πριν τις ανασκαφές και σε απόσταση αναπνοής από τα γραφεία της Διώρυγας στην Ποσειδωνία!!! (*)



Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού (που «ενόχλησε» τους πολυ-απατεώνες της ΑΕΔΙΚ με αφορμή τη βυθιζόμενη γέφυρα), γνώριζε πολύ καλά όλη την ιστορία, στην οποία πιθανότατα είχε το ίδιο συμμετάσχει κατά διάφορους τρόπους. Δεν είναι τυχαίο που τόσο η Διώρυγα όσο και το ΥΠΠΟ κρατούν «εξαφανισμένα» έγγραφα δεκαετιών ολόκληρων.



Ο κ. Κοτσώνης περιέλαβε τον Δίολκο στην επόμενη φούσκα (γνωστή ως μελέτη "Denco", 1987) και το Υπουργείο Πολιτισμού καμάρωνε με τα παγκάκια του Γιωτάκη ανά χείρας, συγχωρώντας σταθερά τη Διώρυγα, συμμετέχοντας σε νέες απάτες (π.χ. παραχώρηση, όπου ειπώθηκε ότι είχαν παρθεί μέτρα προστασίας) και προσποιούμενο –επίσης σταθερά– ότι η ζημιά στο Αρχαίο μνημείο ήταν αμελητέα!



Έτσι, αντί ο Δίολκος να προστατευθεί και ο κ. Κοτσώνης, μαζί με τους συνεργάτες-συνεργούς του, να περάσει την πόρτα του Εισαγγελέα, και όποια άλλη πόρτα αντιστοιχούσε στις απάτες τους, ο επιτήδειος καναλάρχης βρέθηκε στο Κοινοβούλιο, αφήνοντας μεταξύ άλλων το μηχανικό της Διώρυγας, τους υψηλόβαθμους «επόπτες» του Υπουργείου Οικονομικών και διάφορα επιπλέοντα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συγκαλύπτουν και να καλλιεργούν τις απάτες και την καταστροφή του Δίολκου…



Σοφία Λοβέρδου

23 Μαρτίου 2013





(*) Όταν, το 1989, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Λουτρακίου (επί Δήμαρχου Γιάννη Γιωτάκη) μετέτρεψαν μια δήθεν γνωμοδότηση για μέτρα προστασίας σε παγκάκια, παραλείπεται και πάλι κάθε αναφορά στην εξέδρα, και το ίδιο και στις προτάσεις που φαίνεται να κάνει το 2003 τεχνική εταιρία σε συνεργασία με τον τότε αντινομάρχη!



Δείτε ακόμη:

Σύντομα βίντεο που αποτυπώνουν την κατάσταση του Δίολκου www.youtube.com/user/sofiagreek







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου