technology

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Οι Σειρήνες! .. υπάρχουν και σύγχρονες!


Σχόλιο - Επιμέλεια 

Γιώργος Αθανασιάδης

Δικηγόρος - Αρθρογράφος

Συγγραφέας

www.athanasiadis-lawyers.blogspot.com

Καλοκαίρι , ζέστη και αναζητούμε όλοι μας λίγες στιγμές δροσιάς στην παραλία. Σύγχρονοι Οδυσσείς, ταλαιπωρημένοι και βασανισμένοι απο μια στυγνή και αδυσώπητη καθημερινότητα όλοι οι άνδρες ξαπλωμένοι
σε μια παραλία. Γύρω η ζωή κυλάει ξένοιαστα ήρεμα, ανέμελα αλλά παρέα με την σύγχρονες σειρήνες! Αυτές τις δροσερές, τις προκλητικές που υπόσχονται εξαίσιες στιγμές και ώρες χαλάρωσης. Αυτές ανοίγουμε τα μάτια μας και τις θαυμάζουμε... τις ακολουθούμε.... ταξιδεύουμε μαζί τους... καλή μας χαλάρωση!

Ποιές ήταν όμως οι αληθινές σειρήνες, που πήγαν να τρελλάνουν τον ένδοξο μας πρόγονα Οδυσσέα;
Σειρήνες

Οι Σειρήνες είναι γυναικείες θεότητες που σχετίζονται με το νερό, τον έρωτα και το θάνατο.  Αποτελούν μέρος της πατρώας Ελληνικής θρησκείας και απεικονίζονται με σώματα πουλιών και κεφάλι ανθρώπινο. Πολλά και διάφορα είναι τα ονόματα που του αποδίδουν οι αρχαίοι συγγραφείς εκ των οποίων τα επικρατέστερα είναι  Αγλαόπη, γιατί είναι λαμπρή στην όψη, η δεύτερη Θελξιέπεια γιατί είναι γοητευτική - πλανεύτρα στο λόγο και η τρίτη Λευκωσία που σημαίνει λευκή ουσία.  Είνια θυγατέρες του ποτάμιου - ποταμού θεού Αχελώου και της Μούσας Μελπομένης.  Στην αρχή και αυτές ήταν χθόνιες θεότητες όμως στα μεταγενέστερα προκλασσικά χρόνια έγιναν θεότητες της θάλασσας και του αέρα. Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι οι σειρήνες ήταν οκτώ με διάφορα ονόματα που έχουν σχέση με την γλυκύτητα της όψης ή του σώματος.

Κατά το μύθο οι Σειρήνες είναι  θαλάσσιες νύμφες συνοδοί της Περσεφόνης. Όταν τη Περσεφόνη την απήγαγε ο Άδης η μητερα της Δήμητρα τους έδωσε σώμα πτηνών για να τη βοηθήσουν στην αναζήτηση. Όταν πλέον δε κατάφεραν να τη βρουν εγκαταστάθηκαν σε ένα νησί από όπου με το πανέμορφο τραγούδι τους προσήλκυαν τους ναύτες των πλοίων που πλησίαζαν στην περιοχή τους και προκαλούσαν στην συνέχεια την καταστροφή τους.

Αναφέρονται για πρώτη φορά στην Οδύσσεια απο τον Ομηρο ως κατοικούσες στη νήσο Ανθεμόεσσα του Τυρρηνικού πελάγους, στο στενό της Μεσσήνης μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας. Ο Οδυσσεύς είχε ενημερωθεί από την Κίρκη για το γοητευτικό τραγούδι τους με το οποίο παγίδευαν τους ανυποψίαστους ταξιδιώτες, που πλησιάζοντας είτε ξεχνούσαν τον προορισμό τους, είτε κατασπαράζονταν απ΄ αυτές, κι έτσι διέταξε σε όλο το πλήρωμα του να βάλουν κερί στα αυτιά τους ώστε να μην ακούν το τραγούδι των Σειρήνων, ενώ ό ίδιος ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι ώστε όταν ακούσει το τραγούδι τους να μη παρασυρθεί στη γοητεία τους.

Πριν τον Οδυσσέα μόνο οι Αργοναύτες είχαν καταφέρει να περάσουν από την περιοχή τους, όταν ο κένταυρος Χείρων είχε προειδοποιήσει τον Ιάσονα να πάρει μαζί του τον ποιητή- τραγουδοποιό Ορφέα, ο οποίος με το τραγούδι του ξεπέρασε σε ομορφιά τις σειρήνες και κατόρθωσε το καράβι τους τελικά να φύγει από το θανατηφόρο τραγούδι των Σειρήνων.
Η νήσος των Σειρήνων ή Σειρηνουσσών δεν είναι επακριβώς ταυτοποιημένη ούτε και μυθολογικά.  Ωστόσο, κατά την επικρατούσα άποψη βρισκόταν στην παραλία της Καμπανίας κοντά στην Νεάπολη.
φωτό και εγκυκλοπαιδικά στοιχεία απο το διαδίκτυο και την βιβλιοθήκη του Απολλωδώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου