technology

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ, ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ απο την θεατρική ομάδα "Πενίας Τέχνες"


ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ, ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: ΖΩΗ ΜΑΣΟΥΡΑ

Λέει τη γνώμη του
ο Γιώργος Αθανασιάδης
Δικηγόρος - Αρθρογράφος
Συγγραφέας

Μια  "ιερή πεντάδα"  επι σκηνής, στη σκηνή του cabaret voltaire, η θεατρική ομάδα  "Πενίας τέχνες" , σε καιρούς πενίας , χαλεπούς,  σατυρίζουν   "ιερά" και με σεβασμό στον μεγάλο μας αρχαίο πρόγονο και θεατρικό  συγγραφέα  τον Αριστοφάνη της καρδιάς μας.  Η  αείμνηστη πλέον  και απόλυτα σεβαστή  σε μας Νίκη Τριανταφυλλίδη, λίγο πριν φύγει απο τη ζωή αυτή, θέλησε να εκφράσει και να αποδώσει σατυρικά, διασκευάζοντας και μεταφράζοντας το αρχαίο κείμενο των "Εκκλησιαζουσών" του Αριστοφάνη,  το επίκαιρο του κειμένου.  Πέντε ηθοποιοί . μεταξύ των οποίων και μία σκηνοθέτης και ηθοποιός -  η κόρη της -  επίσης με απόλυτο σεβασμό και αξιοπρέπεια,   παρουσιάζουν το έργο αυτό στην σκηνή, σύγχρονο και μακροπρόθεσμα προφητικό για το μέλλον.  
Οι πολυπόθητες αλλαγές στην πολιτική και τα ήθη, εκφράζουν τον διακαή πόθο του ανθρώπου-πολίτη, για μια νέα ζωή και μια νέα κοινωνία δομημένη  στην ισότητα, την κοινοκτημοσύνη, την δημοκρατία. Η Νίκη Τριανταφυλλίδη, γνωστή σε όλους για τις πολιτικές της απόψεις στα πλαίσια πάντα των δημοκρατικών αγώνων, μεταφέρει το πνεύμα αυτό στην σύγχρονη διασκευή του έργου, και η σκηνοθέτις Κα Ζωή Μασούρα, υλοποιεί και μεταλλάσσει το πνεύμα αυτό, σε κίνηση και αίσθηση απλή και κατανοητή για όλους.   
Συνεχίζοντας επάξια το έργο της μητέρας της , στην ερμηνεία, διασκευή και επικαιροποίηση του αρχαίου κειμένου, συμμετέχει στην "Ιερή  Πεντάδα"  σαν Κλειναρέτη  και Νέα μαζί  δε με τους ΜΑΡΙΑ ΛΑΖΑΡΗ (ΠΡΑΞΑΓΟΡΑ), ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗ (ΒΛΕΠΥΡΟΣ - Α’ ΓΡΙΑ),  ΝΙΚΟ ΧΡΗΣΤΙΔΗ (ΧΡΕΜΗΣ-ΝΕΟΣ), ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗ (ΓΕΙΤΟΝΑΣ,ΓΕΡΟΣ), απογειώνουν τον θεατή, τον εντάσσουν πλήρως στο δρώμενο και επιπλέον η καθημερινότητα του, μετουσιώνεται σε σατυρική κωμωδία, καταδεικνύοντας τον τρόπο αντιμετώπισης της σύγχρονης μάστιγας που πλήττει την πατρίδα μας.
Μία θαυμάσια παράσταση που ο πλούτος της προσφοράς της και η αφθονία της αλήθειας της, δεν βρίσκεται μόνο στην άρτια σκηνοθεσία αλλά στην απλότητα της σύλληψης και της παρουσίασης του μεγάλου έργου του Αριστοφάνη.  Κρατήσαμε τον σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο και την απλοϊκή πληθωρικότητα της παρουσίασης του έργου.
Ενα μόνο μπορούμε να πούμε κλείνοντας, ακόμη μια φορά συγχαρητήρια στην Ιερή Πεντάδα, και να κλίνουμε την κεφαλή με σεβασμό στην αείμνηστη Νίκη Τριανταφυλλίδη, καθόσον είναι τώρα η ώρα να υποκλιθεί ο θεατής στην σεμνότητα και αγωνιστικότητα της εκλειπούσης "θεατρίνας". Η αυλαία δεν έπεσε, η παράσταση "Εκκλησιάζουσες" της ομάδας "Πενίας Τέχνες' άνοιξε την αυλαία για κείνη και για τις καρδιές όλων μας!
Συγχαρητήρια παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου