technology

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Πολιτιστικό Πανηγύρι Αλυκής Πάρου...28-29-30/6/2013





Γράφει ο Γιώργος Αθανασιάδης

Δικηγόρος - Αρθρογράφος
www.athanasiadis-lawyers.blogspot.com.au
www.alfa-magazine.blogspot.com.au
www.andreikelo.com 
Tel: 6981 011 098'   0061 2 92613144
(κείμενο στα Αγγλικά και στα Ελληνικά)

As every year this June will also take place the cultural festival at Aliki Paros on 28-29-30 of June 2013. The festival is a tribute to Giorgos Konitopoulos, the song maker and singer. Giorgos was a excellent member of Konitopoulos family that unique family who made famous the Kinindaros village in Greece and worldwide. ALFA GREEK AUSTRALIAN MAGAZINE has got a special invitation by Nasia Konitopoulou the famous
singer daughter of Giorgos to be there as a guest of honour. Nasia has been hosted by our magazine in one of its passed issues. That s an open invitation to all Greekaustralians who are going to be in Greece for their summer holidays to come and join the three days festival and we ll try to be there just for our readers in Australia and worldwide!

Και φέτος οι τρείς τελευταίες μέρες του Ιουνίου, θα έχουν ένα ξεχωριστό χρώμα. Οπως κάθε χρόνο διοργανώνεται το πολιτιστικό πανηγύρι στην μνήμη και το έργο του Γιώργου Κονιτόπουλου στην Αλυκή Πάρου. Ο Γιώργος Κονιτόπουλος, γνωστός σε όλους από το θαυμάσιο έργο που άφησε σε όλους μας παρακαταθήκη στο χώρο του νησιώτικου τραγουδιού, εκλεκτό μέλος της οικογένειας των Κονιτοπουλαίων, που έκαναν γνωστό το πανέμορφο χωριό του Κινίδαρου Νάξου, στο Πανελλήνιο. Το περιοδικό ALFA GREEK AUSTRALIAN MAGAZINE έχει την τιμή να είναι προσκεκλημένο από την οικογένεια του αείμνηστου και συγκεκριμένα από την κόρη του την μοναδική Νάσια Κονιτοπούλου, που το περιοδικό μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει σε παλαιότερο τεύχος της απο τις συναυλίες της στην Αυστραλία. Ετσι λοιπόν, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να είμαστε εκεί, και να παρακολουθήσουμε τα δρώμενα των τριήμερων εκδηλώσεων και να κάνουμε το σχετικό ρεπορτάζ για το περιοδικό μας και την ενημέρωση των αναγνωστών μας, τόσο στην Αυστραλία, όσο και διαδικτυακά μέσα απο τους ιστότοπους του περιοδικού μας! Απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους όσους έχουν την δυνατότητα να παρευρεθούν στην Πάρο το τριήμερο αυτό, καθώς επίσης και στους Ελληνοαυστραλούς που θα βρεθούν στην Ελλάδα να επισκεφθούν το νησί και να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές αυτές εκδηλώσεις.


Βιογραφικό σημείωμα Γιώργου Κονιτόπουλου
Ο Γιώργος Κονιτόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Γιος του φημισμένου βιολιτζή, απ' τον Κινίδαρο της Νάξου, του Μιχάλη Κονιτόπουλου (μωρού) και της Μαρίας Φυρογένη απ' την Κεραμωτή. 
Σε ηλικία 6-7 χρονών πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο βιολί από τον πατέρα του. Ο πόλεμος του '40 και η κατοχή βρήκε την οικογένεια του Μιχάλη Κονιτόπουλου στον Κινίδαρο. 
Το επαγγελματικό του ξεκίνημα έγινε ενώ ήτανε μαθητής γυμνασίου, με τον φόβο του πατέρα του, αλλά κυρίως το φόβο του αυταρχικού σχολείου της εποχής εκείνης. Κάτω λοιπόν στου Μαρμαρά, σε Κουλουριώτες ψαράδες, πού 'χαν αραγμένες τις ανεμότρατές τους, λόγω της χειμωνιάτικης κακοκαιρίας, έπαιξε για πρώτη φορά «δημόσια» βιολί (με λαουτιέρη τον Πέπο) και κέρδισε τα πρώτα χειροκροτήματα, τις πρώτες καρδιές και τα πρώτα του χρήματα. 
Ήτανε μόλις 16 χρονών. 
Το 1958, βρίσκει στην Αθήνα, την Ειρήνη την αδελφή του, τραγουδίστρια στο Σίμωνα Καρρά. Στη συνέχεια, ο Γιώργος (βιολί), ο θείος του Μήτσος Φυρογένης (λαούτο) και η Ειρήνη (τραγούδι), δίνουν με επιτυχία εξετάσεις, σαν κομπανία, στο Ε. Ι. Ρ. σε επιτροπή, με πρόεδρο τον Σίμωνα Καρρά. Η επιτυχία τους αυτή στην Ελληνική Ραδιοφωνία, ήτανε η αρχή μιας ταύτισης• Γιώργος και Ειρήνη Κονιτοπούλου και Κυκλαδίτικο τραγούδι. 
Το 1960 κυκλοφορεί δύο μικρούς δίσκους 45 στροφών με δύο παραδοσιακά τραγούδια και δύο δημιουργίες δικές του. 
Το 1963 παντρεύεται τη χωριανή του Κατερίνα Κουνάδη. Αποκτά δυο παιδιά, το Μιχάλη και τη Νάσια. 
Γράφει, συνθέτει, εκτελεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Η υπόλοιπη Ελλάδα εκτός Κυκλάδων, σιγά-σιγά συνδέει το νησιώτικο τραγούδι με τ' όνομά του. 
Ο Γιώργος Κονιτόπουλος γράφει ιστορία στο λαϊκό μας πολιτισμό. 
Ποιο είναι το παραδοσιακό τραγούδι της Νάξου και ποιο του Γ. Κονιτόπουλου. Η κληρονομιά που μας άφησε είναι πεντακόσια και πλέον τραγούδια (70 περίπου παραδοσιακά) και τα υπόλοιπα συνθέσεις, δημιουργίες δικές του. 
Στις 18 Ιουνίου 1991, ο Γιώργος το μωρουδάκι, έφυγε για να συνεχίσει το τραγούδι του μαζί με το βιολί του, σε άλλους κόσμους. Σε μας άφησε το έργο του το αθάνατο, και στους νεότερους Κονιτοπουλαίους βαριά κληρονομιά.



Το βιογραφικό αυτό σημείωμα έχει συνταχθεί από τον Στ. Σπηλιάκο απο το mygreek.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου