technology

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΜΚΟ Υδροναύτες - Ο βυθός δεν έχει φωνή έχει όμως μνήμη


Η θάλασσα μας σερβίρει ο,τι πετάμε !

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει αρκετά άρθρα σχετικά με τις Ελληνικές θάλασσες, την Μεσόγειο και την οικολογική καταστροφή που προκαλούν οι ανθρώπινες επιλογές. Μαζί και εγώ. Πόσες φορές όμως έχουμε κάνει ουσιαστικά αυτοκριτική;

Να δούμε λίγο τα νούμερα και τα μεγέθη;
Τσιγάρο- Για τα επόμενα 1-5 χρόνια θα το βλέπεις εκεί.
Μωρουδιακή πάνα - 450 χρόνια.
Γυαλί- Τζακ Ποτ! 1.000.000 χρόνια !!
Πλαστικές σακούλες - 1.000.000.000.000 κατασκευάζονται ετησίως στην Ελλάδα, εκ των οποίων ένα ελάχιστο μέρος καταλήγει στην ανακύκλωση
Πλαστικά μπουκάλια- 400.000.000 χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στην χώρα μας, από αυτά τα 360.000.000 θα καταλήξουν στις χωματερές, στην φύση και στην θάλασσα.
Η ΜΚΟ Υδροναύτες με σκοπό την ενημέρωση και προστασία των Ελληνικών βυθών εδώ και αρκετό καιρό πραγματοποιεί καθαρισμούς βυθών, ενημερώνει και ενημερώνεται σε θέματα περιβάλλοντος. Μια από τις βασικές της δράσεις της είναι οι καθαρισμοί βυθών. Έμπειρη ομάδα δυτών βουτάει στα καταγάλανα νερά της Ελληνικής φύσης και αποσύρει από τους βυθούς σκουπίδια και αντικείμενα που ο άνθρωπος έχει πετάξει.


Καταδυση και ΑΜΕΑ
Εκτός από τους καθαρισμούς βυθών, η MKO ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ, κατόπιν της εκπαίδευσης που έλαβαν τα στελέχη του τμήματος καταδυτικών δραστηριοτήτων ΑΜΕΑ από τον οργανισμό DDI (Disabled Divers International), πιστοποιήθηκε επίσημα ως DDI Diveclub Level 2 και πλέον μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Περιβαλλοντικές Έρευνες & Μελέτες
Επίσης το 2010 ανακοίνωσαν την δημιουργία του Τμήματος Περιβαλλοντικών Ερευνών & Μελετών, το οποίο αναλαμβάνει η επιστημονική ομάδα «ΠΥΘΕΥΣ», που αποτελείται από ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις και μεγάλη διάθεση για προσφορά και συμμετοχή σε ενημερωτικές - περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Βασική ενασχόληση της ομάδας είναι η συλλογή δεδομένων, που αφορούν το θαλάσσιο οικοσύστημα, και η εισήγηση σεμιναρίων με σκοπό την περιβαλλοντική επιμόρφωση του χρήστη - μέλους του θαλάσσιου χώρου.
Σημαντική πτυχή αποτελούν επίσης και οι δραστηριότητες της ομάδας, όπως είναι η καταγραφή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, η περιβαλλοντική παρακολούθηση περιοχών και οι καταδυτικές περιηγήσεις. Σκοπός της ομάδας «Πυθεύς» είναι η περιβαλλοντική υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΜΚΟ Υδροναύτες, η καταγραφή δεδομένων που αφορούν το θαλάσσιο οικοσύστημα καθώς επίσης και η ανάδειξη νέων και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων καταδυτικών προορισμών.



Σιωπηλός Κόσμος
Μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας περιβαλλοντικού χαρακτήρα πραγματοποίησε μέσα στον Απρίλιο με τον τίτλο «Σιωπηλός Κόσμος», στο χώρο της Βαρβακείου Αγοράς Αθηνών. Με τις 200 περίπου φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν πάνω στους πάγκους των ιχθυοπωλείων και με διακόσμηση που τόνιζε ιδιαίτερα τον συμβολισμό της έκθεσης, όλοι οι επισκέπτες και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά προβληματίστηκαν για τα ζητήματα που αφορούν το ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και την ίδια την υγεία μας.
Η έκθεση πέτυχε τον σκοπό και τον συμβολισμό της, αφού στις θέσεις των πάγκων των ιχθυοπωλείων υπήρχαν υποβρύχιες φωτογραφίες που αναδείκνυαν από την μία την ομορφιά του βυθού αλλά και την μόλυνση που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος.
Αξίζει να σημειώσουμε πως την έκθεση επισκέφτηκε και η Επίτροπος Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων κα Μαρία Δαμανάκη, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την έκθεση  όσο και για τις προτάσεις των Υδροναυτών κυρίως πάνω σε ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα και τις αντίστοιχες λύσεις τους, σχετικά με την αξιοποίηση και προστασία των Ελληνικών θαλασσών.
Το περιοδικό Άλφα επισκέφθηκε την έκθεση Σιωπηλός Κόσμος και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης, κ. Κώστα Λαδά, ο οποίος αν και πιεσμένος χρονικά, απάντησε σε μερικές ερωτήσεις μας.
O κ. Λαδάς, αντιπρόεδρος των Υδροναυτών
 με την κα. Δαμανάκη
1.Κύριε Λαδά, πραγματοποιείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας τόσο για τον χώρο της φωτογραφίας όσο και για τον χώρο του εθελοντισμού σε θέματα περιβάλλοντος. Τι σας ώθησε στην κίνηση αυτή;
Η έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας «Σιωπηλός Κόσμος»  είναι αποτέλεσμα εκατοντάδων καταδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την χώρα μας, σε γνωστά αλλά και άγνωστα στον  πολύ κόσμο μέρη.  Στόχος της δεν είναι μόνο να μεταφέρει τους επισκέπτες  της στις ομορφιές και τα θαύματα του υποβρύχιου κόσμου,  αλλά να τους αφυπνίσει και να αναδείξει την ανάγκη για  την προστασία του.

Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης θα κάνει ένα νοητό ταξίδι στους Ελληνικούς βυθούς και σίγουρα θα του δημιουργηθούν πολλά και ανάμικτα συναισθήματα βλέποντας τις εικόνες που παρουσιάζονται  στον «Σιωπηλό Κόσμο», οι οποίες εναλλάσσονται μεταξύ της απόλυτης ομορφιάς και της ανθρώπινης αχαριστίας προς το κυρίαρχο στοιχείο της ζωής, το νερό.

2.Μετα από τόσες ώρες κατάδυσης που έχετε στο ενεργητικό σας, κυρίως μέσα από την δράση σας στην ΜΚΟ Υδροναύτες, ποια είναι η άποψη σας για την κατάσταση των Ελληνικών βυθών ;

Ο κ.  Παναγιώτης Τασιαδάμης,
πρόεδρος της ΜΚΟ Υδροναυτες με την κ. Δαμανάκη
Ο Ελληνικός βυθός έχει άμεση ανάγκη από προστασία, κυρίως από εμάς τους ίδιους και της κακής νοοτροπίας που έχουμε υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια ''Ο,τι δεν φαίνεται δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει''. Αντί λοιπόν να πετάμε κάθε τι άχρηστο για εμάς στην θάλασσα ,είναι προτιμότερο να το προωθούμε στο κατάλληλο σημείο ανακύκλωσης ή ασφαλούς καταστροφής του.

Ο βυθός δεν έχει φωνή ,έχει όμως μνήμη και όλην αυτήν την αχαριστία μας απέναντι του θα μας την επιστρέψει μέσω της τροφικής αλυσίδας. Μπαταρίες ,κουτάκια αλουμινίου ,πλαστικά  και κάθε είδους ρύπος, κάνοντας τον κύκλο του θα επιστρέψει στο πιάτο μας ,αφήνοντας παράλληλα ανεπανόρθωτες βλάβες στο υποθαλάσσιο οικοσύστημα.


3. Με ποιο τρόπο θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει και να πάρει μέρος στις δράσεις σας; Θα πρέπει να είναι δύτης;


Όχι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δύτης, αρκεί να έχει την διάθεση και την ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θα μπορούσα να πω, πως  αυτήν την στιγμή έχουμε περισσότερο ανάγκη από άτομα στην ομάδα επιφάνειας που ουσιαστικά είναι ο άνθρωπός κλειδί / δίαυλος όταν βρίσκονται οι δύτες στον βυθό .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου