technology

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Ραφήνα... Πανάρχαια πόλη-Λιμάνη "Αραφηνίδων Αλών"



Η Ραφήνα απέχει από την Αθήνα 28 χιλιόμετρα, 10 απο το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τις 16.000 μόνιμους κατοίκους με πολλαπλάσιο αριθμό κατοίκων κατά τη καλοκαιρινή περίοδο. Η γεωγραφική της θέση την έχει καταστήσει ένα πολυσύχναστο παραθεριστικό θέρετρο. Θεωρείται από τις σημαντικότερες πόλεις της Ανατολικής Αττικής αφού συνεχίζει να αποτελεί μόνιμο πόλο έλξης για τις όμορφες παραλίες της, το άφθονο πράσινο.

Το λιμάνι της έχει εξελιχθεί στο δεύτερο μετά τον Πειραιά επιβατικό λιμάνι προς Κυκλάδες και Εύβοια. Είναι το ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια στην Ελλάδα και ενώνει την Αττική εμπορικά και τουριστικά με πολλά νησιά ( Κυκλάδες, Λήμνος, Χίος, Μυτιλήνη κ.α.) ενώ πλησιέστερα βρίσκονται η Εύβοια, η Άνδρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Πάρος και η Σκύρος.


Το 1994 η Ραφήνα έγινε Δήμος. To 2011 o Δήμος Ραφήνας ενώθηκε με την Κοινότητα Πικερμίου για τη δημιουργία του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου με έδρα τη Ραφήνα. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 41.84 τ.χλμ και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2001 είναι 14840 κάτοικοι .

Πρόκειται για ένα ιστορικό δήμο ο οποίος κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Την 3η χιλιετία δημιουργήθηκαν στα Μεσόγεια περίπου 20 οικισμοί σε τελείως νέες θέσεις. Κτίζονται στις ακτές ( Ραφήνα, Λούτσα, Ασκηταριό, Βραυρώνα, Χαμολιά, Πούντα, Πόρτο Ράφτη ) σε λόφους ( Ζαγάνι, Σπάτα, Μεσοσπορίτισσα, Πύργος Βραυρώνας, ριστός, Μερέντα, Λαμπτρές ) και σε πεδιάδες διπλά σε ρέματα ( Παλλήνη, Κορωπί, Χούμεζα Σπάτων, Κήποι, Μαρκόπουλο ).
Έρευνες που έχουν γίνει στη Ραφήνα και το Ασκηταριό στην Ανατολική ακτή, έδειξαν οτι στη θέση Ασκηταριό, και σε τριγωνικό σχήμα, ευρέθησαν οχυρωμένοι οικισμοί της πρώιμης εποχής του Χαλκού ( 3200-2000 π.X.). Η πρωτοελλαδική ακρόπολη του Ασκηταριού ήταν χτισμένη πάνω στο ομώνυμο ακρωτήρι. Το ακρωτήριο, μερικώς παρέχει μια φυσική οχύρωση, καθώς η Ανατολική και Βορειοδυτική πλευρά συνίσταται από βράχους που πέφτουν στη θάλασσα. Η τρίτη Νοτιοδυτική πλευρά είναι η μόνη προσβάσιμη πλευρά. Ηταν μια συσπειρωμένη οικιστική εγκατάσταση. Τα κτίρια ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο με μονοπάτια ανάμεσα τους. Νεκροταφείο υπήρχε στο χαμηλότερο ακρωτήριο στα ανατολικά της θέσης.

Ιστορία

Ανασκάφθηκαν προϊστορικά ορθογώνια σπίτια με δίρριχτη στέγη και εγκαταστάσεις για κατεργασία χαλκού. Η εύκολη πρόσβαση της περιοχής από την θάλασσα είχε αναγάγει τη Ραφήνα σε ένα κέντρο μεταφοράς και εμπορίου λιγνίτη που αποτελούσε την κύρια ενασχόληση των πρώτων νεολιθικών οικισμών. Κατά την αρχαιότητα η Ραφήνα αποτέλεσε έναν από τους 100 Δήμους των Αθηνών που όρισε ο Κλεισθένης. Ο δήμος αυτός ονομάζονταν Αραφήν, ονομασία που μετατράπηκε στην σημερινή ονομασία. Η παραθαλάσσια περιοχή μέχρι την Αρτέμιδα ονομάζονταν "Αραφηνίδες Αλές". Στον δήμο Αραφήν κατοικούσε μία από τις 10 φυλές της Αττικής με κυβερνήτητον Αραφήνα, έναν από τους 100 ήρωες της Αττικής. Στη Ραφήνα βρέθηκαν επίσης στοιχεία από την Ρωμαϊκή περίοδο (οικοδομήματα, ρωμαϊκό λουτρό, αγάλματα) στην κοιλάδα του μικρού τοπικού χειμάρρου.

Κατά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 έγινε διωγμός των Ελλήνων κατοίκων οποίοι φυγαδεύτηκαν στην Ελλάδα. Στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας ζούσαν 6.500 Έλληνες και κατά την καταστροφή μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα με τα πλοία του Τριγλιανού εφοπλιστή Φίλιππου Καβουνίδη. Πολλοί από τους Τριγλιανούς εγκαταστάθηκαν στη Ραφήνα το 1923. Το 1929 συστάθηκε η Κοινότητα Ραφήνας, ενώ από το 1994 η Ραφήνα αποτελεί Δήμο.

Η Ραφήνα, συγκροτούμενη από τον παραθαλάσσιο προπολεμικό προσφυγικό "πυρήνα" και πολλούς δορυφορικούς οικισμούς δεύτερης κατοικίας που αναπτύχθηκαν μεταπολεμικά, παραμένει μέχρι και σήμερα μια περιοχή κυρίως παραθεριστικής κατοικίας.

Η σημερινή Ραφήνα είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια σύγχρονη πόλη, που διατηρεί το στύλ της, σέβεται την ιστορία της, αγαπάει τους κατοίκους της και προσελκύει πλήθος παραθεριστών και επισκεπτών. Αυτό αποδεικνύεται με τα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή οδοποιίας, την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, την ανοικοδόμηση και λειτουργία Δημόσιων κτιρίων, σχολείων, σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα ζωής και αντιμετωπίζοντας τις καθημερινές ανάγκες του πολίτη, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και έχοντας βαθιά συνείδηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρει η πόλη.

Πηγή: Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου